U restoranu Pet bunara održana je druga “Večer talijanske kuhinje” – gastronomsko druženje u cilju promocije talijanske kuhinje u sklopu oplemenjivanja zadarske gastronomske ponude.
Večer je otvorila predsjednica Zajednice Talijana Zadar Rina Villani:
– Dragi gosti, dragi prijatelji, drago mi je da smo se ovdje okupili, da ćemo svi zajedno degustirati talijanska jela što dakako ne bi bilo moguće bez Vlade koji nam je izašao u susret, naglasila je Rina. Okupljenima se obratio i Vlado, zahvalivši im se na dolasku, a nekoliko riječi uzvanicima uputili su i Darko Dujela, vlasnik uljare “Dujela” čija su se ulja degustirala, prof. Velimir Žigo koji je recitirao nekoliko pjesama na hrvatskom i talijanskom jeziku te naravno glavna kuharica večeri Beatrice Di Lallo.
Beatrice Di Lallo je zajedno sa suprugom, također kuharom Darkom Bukaricom, bila zadužena za sastavljanje menija. U pripremanju jela pomogao im je i Mario Arbanas, glavni kuhar Pet bunara. Kako bi što bolje okupljenima približili talijansku kuhinju spomenuti su majstori kuhanja osmislili meni od pet slijedova uz neizostavno hladno predjelo i nekoliko deserta.
Večera je počela degustacijom različitih suhomesnatih proizvoda iz različitih talijanskih pokrajina nakon čega je uslijedila poznata Mariova hobotnica sa čičvardom te talijanske tjestenine: domaći ravioli s tikvicama, lazanje Vigilia, domaća tjestenina sa srdelama, domaći rezanci s pilećim iznutricama te pene u napuljskom umaku. Za desert su servirane dvije čuvene delicije Pet bunara, torte Šinjorina Smokva i Šinjorina Maraška. Da sladokusci dođu na svoje pobrinuo se i Dubravko Vitlov, nakon dugog niza godina pauze novi zadarski proizvođač čokolade i pralina sa svojim čokoladnim asortimanom. Pila su se crna vina PrimeLune, vinara i enologa Flavia Di Giovanpietra (vinarija Ferruccio) iz regije Abruzzo te bijeli Trebbiano Toscano vinara Zlatka Kaštelanca iz Polače. Beatrice Di Lallo i Darko Bukarica vode vlastiti restoran u Istanbulu te žive na relaciji Italija-Turska. Kuharstvom se bave više od 15 godina, a u Zadar su došli kako bi se upoznali sa zadarskim gastro potencijalima. Njihova radna filozofija je “slow-food” gastronomska koncepcija, a kako je upravo restoran Pet bunara prošli tjedan dobio laskavo svjetsko priznanje za promicanje “slow-food” gastronomije njihovo je sudjelovanje na drugoj zadarskoj večeri promocije talijanske kuhinje upravo u ovom restoranu bilo i tim veći profesionalni izazov. Vizija talijanske kuhinje u Zadru stara je, no nažalost najčešće se ne bazira na kvaliteti pa je ova večer, što je i bila intencija Zajednice Talijana Zadar, bila dobra prilika da se to stanje promijeni. U okviru večeri predstavljen je i novi broj informativnog časopisa Zajednice Talijana Zadar – La cicala zaratina (Zadarski cvrčak).
najnovije
najčitanije
Ostalo
rock
RHAPHIGASTER NEBULOZA Debitantski nosač zvuka zagrebačke grupe Smrdljivi Martini
Zadar & Županija
fotomonografija
KAPOVIĆ OGORČEN PRESUDOM Općina Vir mora platiti 11 tisuća eura za monografiju koja nikad nije tiskana
Scena
glazbeni putnik
Yann Tiersen vraća se u Hrvatsku u ožujku 2026., nastupit će u Tvornici kulture
Zadar & Županija
imovinska kartica
Načelnik Općine Kali zaradio opomenu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa
Hrvatska
hzjz
Stručnjaci upozoravaju na epidemiju kratkovidnosti zbog ekrana
Zadar
U 69. godini
Preminuo omiljeni profesor i pedagog Obrtničke škole Gojka Matuline
Županija
Zlatna Luka
Vijeće smijenilo direktoricu s kojom je sukošanski načelnik bio zadovoljan, evo tko ju je naslijedio
Zadar
Prihvaćena ostavka
Ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović-Petani razriješena na vlastiti zahtjev
Hrvatska
Teške ozljede
Sudanci stradali pri pokušaju ulaska u Hrvatsku, morali im amputirati noge
Zadar & Županija
pp pag