Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Sastanci

Evo s kime se sve premijer susreo u Davosu

Autor: Hina

19.01.2023. 19:57
Evo s kime se sve premijer susreo u Davosu

Foto: TwitterPremijer Andrej Plenković održao je u četvrtak brojne bilateralane susrete na marginama Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu, među ostalima s glavnim tajnikom OECD-a, predsjednikom Europske investicijske banke, šefom Googlea i šeficom Visa Europe.


Premijer je objavio na Twitteru da se sastao s Wernerom Hoyerom, čelnikom Europske investicijske banke (EIB)-a koja je “dosad kroz zajmove u javni i privatni sektor Hrvatske usmjerila sedam milijardi eura”.


“Razgovaramo o projektnoj suradnji, kao i globalnim finacijskim izazovima”, stoji u tvitu.
Premijer se u Davosu sastao i s predstavnicima organizacije Global Citizen čije aktivnosti, kako je napisao, “Hrvatska nastavlja snažno podupirati”.


Na susretu s glavnim tajnikom Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Mathiasom Cormannom razgovarao je o pristupanju Hrvatske “kao završnom strateškom koraku integracije u krug najrazvijenijih zemalja. Razmijenili smo mišljenja i o ekonomskoj situaciji u Europi te naporima za prevladavanje energetskih i inflacijskih pritisaka”.


Pelnković se sastao i s predsjednikom Googlea za globalne poslove Kentom Walkerom i čelnicom Visa Europe Charlotte Hogg s kojima je razgovarao o potencijalnoj suradnji i ulaganjima.


S azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom razgovarao je o daljnjem jačanju odnosa Hrvatske i Azerbajdžana s naglaskom na energetsku i gospodarsku suradnju.


Sastao se i s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.


“Zahvalni smo Europskom parlamentu na potpori pristupanju Hrvatske u šengen i eurozonu. Razgovaramo o nastavku pomoći Ukrajini, europskom putu jugoistoka Europe te zelenoj i digitalnoj tranziciji”, napisao je premijer na Twitteru.