Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Svjetski gospodarski forum

Plenković u Davosu: Svijet i Hrvatska dobro prebrodili 2022.

Autor: Hina

19.01.2023. 07:35
Plenković u Davosu: Svijet i Hrvatska dobro prebrodili 2022.

Foto: Davor KovačevićU svijetu pogođenom višestrukim krizama, 2022. je zbog ruske invazije na Ukrajinu bila najkritičnija, ali je u svijetu i Hrvatskoj prebrođena prilično dobro, naročito što se tiče energetike, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković koji sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu.


Podsjetio je da se Svjetski gospodarski forum odvija u kontekstu višestrukih kriza koje su pogodile svijet, od pandemije covida-19 do ruske agresije na Ukrajinu, s podjelama i polarizacijom kao njihovim posljedicama.


“Godina 2022. bila je najkritičnija, kada je taj udar kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu bio najvidljivij, no na neki način prebrođena je poprilično dobro jer ono što je sada važno jest da su se postupno osigurali alternativni pravci opskrbe energentima”, rekao je premijer.
To je, kako je rekao, bila tema broj jedan panela o energetici i tu se vidi da je suradnja intenzivna.
“To je i Hrvatska učinila. Zato želimo da nam Krk bude regionalno energetsko čvorište i kroz naftni terminal i brzi terminal za ukapljeni prirodni plin i investiranje u plinovode te kroz daljnje razvijanje Jadranskog naftovoda”, rekao je Plenković, dodavši da je na taj način “Hrvatska dio tog mozaika promijenjenih okolnosti”.


Također je istaknuo da su “ovdje svi itekako primjetili, pozdravili i čestitali Hrvatskoj na postignućima”.


Govoreći o panelu posvećenom gospodarskom rastu, istaknuo je da se govorilo o tri elementa koja su bila na neki način i vodilja hrvatske vlade u prošloj godini.


“Prvo je bila energetska sigurnost, u čemu smo uspjeli, potom održivost, gdje smo se pobrinuli da ne dođe do nedostatka nekog energenta i priuštivost, što smo dobro napravili i sačuvali socijalnu koheziju – subvencionirali smo i cijene struje i cijene plina i naftnih derivata i omogućili ljudima i gospodarstvu da prođu kroz krizu”, rekao je šef vlade.


Forum u Davosu je bila prilika i za bilateralne susrete, te je Plenković danas razgovarao s posebnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem razgovarao je o situaciji u susjedstvu.


Susreo se i s ministrom vanjskih poslova Izraela Eliyahuom Cohenom i rekao da dvije zemlje žele nastaviti graditi kvalitetne odnose i jačati gospodarsku suradnju.


Potvrdio je i da se razgovaralo o hrvatskom predsjedanju Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).


Premijer se susreo i s izvršnom potpredsjednicom za globalnu franšizu cjepiva i imunološke terapije AstraZenece Iskrom Reić te direktorom međunarodnih tržišta Royal Philips Edwinom Paalvastom.