Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Europa? Kulturna povijest jedne ideje

Autor: Ljiljana Jurjević

02.09.2013. 22:00
Europa? Kulturna povijest jedne ideje

Foto: Zvonko KUCELINNa skupu sudjeluje 50-ak uglednih i mladih stručnjaka iz 12 zemalja svijeta među kojima su teolozi, filozofi i filolozi, povjesničari, politički znanstvenici i pravnici, germanisti…


U povodu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju na Sveučilištu u Zadru jučer je s radom započeo Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup pod nazivom “Europa? Kulturna povijest jedne ideje”.
Skup se održava do 5. rujna, a organizirali su ga Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru, Austrijski kulturni forum, Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD) i Hegelovo društvo Zadar.
Na skupu sudjeluje 50-ak uglednih i mladih stručnjaka iz 12 zemalja svijeta među kojima su teolozi, filozofi i filolozi, povjesničari, politički znanstvenici i pravnici, germanisti, jezikoslovci i znanstvenici i književnosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske, Grčke, Njemačke, Austrije, Švicarske, Belgije, Irske, SAD-a i Kanade.
Na jučerašnjem, svečanom otvaranju goste simpozija pozdravili su uime organizatora domaćini dr. Tomislav Zelić, s katedre za njemačku književnost Odjela za germanistiku i Leonard Marušić, predstavnik Hrvatskog rektorskog zbora u Vijeću europske sveučilišne udruge (European University Association).
Glavna tema skupa – Europa obrađivat će se interdisciplinarno, s filozofskog, kulturnog, etimološkog i drugih aspekata.
Upitnikom se želi naznačiti da su etimološko porijeklo riječi, geografske granice potkontinenta, ali jednako tako i kulturni identitet Europe oduvijek bili sporni. Postavljat će se, dakle, mnoga pitanja s različitih gledišta: geografije, povijesti, gospodarstva, politike, prava, arhitekture, jezika, književnosti, filologije, umjetnosti, glazbe, religije, znanosti i filozofije.
Znanstveni skup održava se na njemačkom jeziku.