Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

FOND ZA PLAĆANJE

EU povećala sredstva fonda za vojnu pomoć Ukrajini

Autor: Hina

12.12.2022. 17:08
EU povećala sredstva fonda za vojnu pomoć Ukrajini

Foto: ReutersVijeće EU-a u ponedjeljak je odobrilo povećanje fonda za plaćanje vojne pomoći Ukrajini za dodatne dvije milijarde eura.


Vijeće je odlučilo povećati ukupnu financijsku gornju granicu Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF)  za 2 milijarde eura u 2023., uz mogućnost daljnjeg povećanja u kasnijoj fazi.


Ukupno povećanje čitave financijske gornje granice EPF-a do 2027. bilo bi do 5,5 milijardi eura (u cijenama iz 2018.). EPF je izvanproračunski fond koji je uspostavljen kako bi se ojačala sposobnost Unije za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti.
Doprinosi država članica u EPF-u određuju se prema visini bruto nacionalnog dohotka (BND).


“Današnja odluka osigurat će nam sredstva za nastavak pružanja konkretne vojne potpore oružanim snagama naših partnera. U manje od dvije godine EPF je dokazao svoju vrijednost. Potpuno je promijenio način na koji podržavamo naše partnere u području obrane”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.


Iz EPF dosad je odobreno šest paketa pomoći ukrajinskim ukrajinskim oružanim snagama. Iz tog fonda pomoć su dobile i oružane snage drugih zemalja poput Gruzije, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Libanona, Mozambika.


Do sada je angažirano 86 posto ukupnog proračuna EPF-a za  razdoblje 2021. – 2027.  zbog čega je ovo povećanje bilo nužno.