Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

SUBOTNJI INCIDENT

Erlić, Fuchs i Bačić osudili ustaško skandiranje: To je neprihvatljivo i neprimjereno

Autor: Hina

23.10.2023. 18:04
Erlić, Fuchs i Bačić osudili ustaško skandiranje: To je neprihvatljivo i neprimjereno

Foto: Luka JeličićMinistri Šime Erlić i Radovan Fuchs te potpredsjednik Vlade Branko Bačić oštro su osudili subotnji incident i pjevanje ustaške koračnice na tribinama tijekom utakmice između Gorice i Dinama, a taj su čin nazvali groznim, neprihvatljivim i neprimjerenim.


Na utakmici u Gradskom stadionu u Velikoj Gorici bili si i ministar pravosuđa Ivan Malenica te glasnogovornik Vlade Marko Milić, za koje je ministar regionalnog razvoja Erlić u ponedjeljak rekao kako je ‘vidio da su i oni jasno i nedvosmisleno osudilo takvo ponašanje’.


“To je apsolutno neprihvatljivo u 2023. godini i važno je da su se oni od toga ogradili”, izjavio je Erlić u nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).
Na utakmici nogometnog prvenstva između Gorice i Dinama, navijači Dinama Bad Blue Boysi u subotu su pjevali ustašku koračnicu te istaknuli transparent sa stihom iz iste pjesme “Lijepo ih je, lijepo ih je naučila majka!” kao i šahovnicu s početnim bijelim poljem.


Fuchs: Osuđujem u svakom smislu 


Na neprimjereno skandiranje Dinamovih navijača referirao se i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.


“Grozno, odvratno, osuđujem u svakom smislu, to je totalno neprimjereno ponašanje. Mislim da je tragično ako to netko radi, a nema pojma o čemu se radi i ako nije takvog uvjerenja. Ako je takvog uvjerenja, onda mu nije mjesto na tribinama, nego negdje drugdje”, izjavio je Fuchs koji je s Erlićem također sudjelovao na sjednici GSV-a.


Na pitanje jesu li Malenica i Milić zbog neprimjernog skandiranja s tribina trebali napustiti stadion Fuchs je uzvratio protupitanjem:  “Kako su oni mogli znati što će se pjevati? Možda su mogli otići, ali vjerojatno postoji razlog zašto su ostali, vjerojatno su htjeli gledati utakmicu do kraja”.


Bačić: Poslati jasnu poruku da su takva postupanja neprimjerena


U slučaju da je došlo do remećenje javnog reda i kršenja zakonskih propisa, potrebno je odmah intervenirati i poslati jasnu poruku da su takva postupanja neprimjerena i nezakonita, kazao je je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić nakon obilaska gradilišta obnove od potresa na području Zagreba.


“Treba vidjeti kako i na koji način se to dogodilo i je li policija tijekom i nakon utakmice reagiralo kako bi se prevenirala takva postupanja”, rekao je Bačić.


Zagrebačka je policija dan nakon utakmice priopćila kako provodi kriminalističko istraživanje te će temeljem snimaka i fotografija poduzeti sve mjere i radnje radi utvrđivanja identiteta počinitelja i sankcioniranja sukladno važećim zakonskim propisima.


Isticanje ustaške ikonografije i pjevanje ustaških pjesma zabilježeno je i na posljednjim dvjema domaćim utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije u Rijeci i Osijeku, zbog čega postoji mogućnost da UEFA kazni Hrvatski nogometna savez utakmicom pred praznim tribinama. Na osječkom Prekršajnom sudu prošlog je tjedna 10 navijača nepravomoćno osuđeno na zatvorske kazne.