Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Novi standardi

Ekološka proizvodnja postaje preduvjet izvoza

Autor: Edi Prodan

28.01.2023. 13:43
Ekološka proizvodnja postaje preduvjet izvoza


Iako gospodarske teme u hrvatskoj društvenoj zbilji zbog ekstremne politizacije prostora uvijek padaju u drugi plan, upravo su one jedno i jedino što nas drži na životu. S druge strane, svjedočimo naporima koje gospodarstvo razvijenog svijeta ulaže u smanjenje emisija negativnih, zagađujućih tvari, u nulti otisak CO2, u što je moguće veću sposobnost recikliranja. I koliko god mislili da naša »lijevo-desno zabava« prolazi ispod radara prijetećih procesa koji se najčešće definiraju »globalnim zatopljenjem«, apsolutno nije tako: i Hrvatska je, ma koliko ne mislili o tome, itekako ugrožena. To su prvi na razini strategije spoznali unutar turističkog sektora gdje svjedočimo implementaciji strategije održivog razvoja. S druge strane, kad je industrijska proizvodnja u pitanju, jedva da smo i svjesni nužnosti poslovanja bez otpada, ili kako se to danas globalistički definira – »zero waste«.


Održivost u središtu


Nažalost, možda nas to i ne bi trebalo čuditi jer u Hrvatskoj u pravilu unutar većih i velikih gradova svjedočimo ne bujanju novih proizvodnih procesa, nego grobljima nekadašnje industrijalizacije. Pogledamo li primjerice Rijeku, već nekoliko stotina metara od najužeg središta, ili na samom dodiru s Art kvartom, imamo kataklizmički prikaz groblja industrijske ere. U takvoj je situaciji uistinu teško očekivati da će građani, tim više što su potpuno zavedeni medijsko-političkim crveno-plavim igrama, razmišljati o tvornicama koje se trude proizvoditi isključivo ono za što su sagrađene, ne i bilo kakva zagađenja.


Ipak, ima i u toj priči i za Hrvatsku svjetlo na kraju tunela. U studenom je kanfanarski BAT pokrenuo pripreme za certifikaciju po standardu AWS-a – Water Stewardship Standard – što pretpostavlja suradnju poduzeća na globalnoj razini, nevladinih organizacija i javnog sektora. Cilj AWS-a je koristiti vodu za razne proizvodne procese, ali na maksimalno ekološki održiv način. S obzirom na to da je voda jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji resurs u opstanku civilizacije, iskorak BAT-a u tom smjeru iznimno je važan. Štoviše, upravo se BAT uz još nekoliko tvrtki koje posluju u Hrvatskoj prometnuo u jednog od lidera uvođenja ekoloških protokola u svakodnevnu proizvodnju.
– Održivost je u samom središtu svega što radimo u BAT-u. Uz proizvodnju proizvoda s potencijalom smanjenja štetnosti, BAT snažno investira u održivo poslovanje, kako na pojedinačnim tržištima, tako i na globalnoj razini. Globalna ambicija je postati ugljično neutralna kompanija do 2030. te osigurati da do 2050. čitav naš lanac vrijednosti također bude ugljično neutralan. Napori koje ulažemo u održivo poslovanje primijećeni su i izvan naše kompanije pa je BAT krajem 2022. ocijenjen kao najbolja kompanija u prehrambenom i duhanskom sektoru i treća najbolja kompanija u sastavu globalnog FTSE 100 indeksa Londonske burze prema održivosti poslovanja. Dodatno, Financial Times proglasio je BAT jednim od lidera među kompanijama koje predvode borbu protiv klimatskih promjena, ističu u BAT-u.


A poslovanje u Hrvatskoj je na dobrom putu da te ambiciozne globalne ciljeve koje je postavila BAT grupa dostigne i ranije.


– Mnogo ulažemo u održive prakse i imamo iznimno visoke standarde. Primjerice, BAT-ova tvornica u Kanfanaru 100 posto električne energije koristi iz obnovljivih izvora. Nadogradnjom energetskog postrojenja osigurano je i značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova, posebice ugljičnog dioksida čija se emisija smanjila za gotovo 30 posto. Također, tvornica u Kanfanaru jedna je od vodećih na razini cjelokupne BAT grupe po količini reciklirane vode. Sva voda koju tvornica ispušta se reciklira i ponovo koristi pa tako 40 posto ukupno korištene vode dolazi od recikliranja, a ostalih 60 posto od kiše i iz javne mreže. Što se tiče potrošnje vode, u tvornici smo još ambiciozniji jer do 2025. planiramo reciklirati čak 50 posto vode. Među postavljenim ciljevima je, osim toga, i smanjenje otpada koji završava na odlagalištu, i tu su već postignuti ogromni rezultati. U odnosu na 2017., u tvornici raznim inicijativama kontinuirano smanjujemo količinu generiranog otpada, a već smo dosegli cilj od nula otpada na odlagalištima, ističu u BAT-u.


Koji su ključni projekti koje razvijate?


– Uz intenzivan rad na postizanju ambicioznih ciljeva održivog poslovanja, u BAT-u su nam važna ulaganja u nove kategorije proizvoda s potencijalom smanjenje štetnosti koji su temelj izgradnje Boljeg sutra (A Better Tomorrow) za sve dionike.


U tom smjeru važan je novi investicijski ciklus u tvornici u Kanfanaru od 600 milijuna kuna, u sklopu kojeg je tvornica dobila nove proizvodne linije za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda brenda NEO za naš uređaj glo Hyper. Uz grijane duhanske proizvode u Hrvatskoj na tržištu imamo i nikotinske vrećice VELO, a krajem prošle godine predstavljen je i Vuse vaping uređaj koji je globalni broj 1. vaping brand. Sve tri kategorije bilježe izniman interes i potražnju koja je u kontinuiranom porastu, zbog čega će cijela kategorija novih proizvoda sa smanjenom štetnosti ostati u fokusu u budućnosti. S obzirom na to da je tvornica u Kanfanaru jedna od rijetkih tvornica u svijetu koja uz cigarete proizvodi i grijane duhanske proizvode, te da u Rijeci imamo logistički HUB za uređaje novih kategorija proizvoda iz kojeg se ti uređaji izvoze na EU tržišta i šire, Hrvatska je čvrsto pozicionirana u samo središte transformacije BAT-a.


Više reciklirane vode


Prošlog smo ljeta, koje je u proizvodnom i svakom drugom smislu bilo izrazito dobro za BAT, svjedočili velikim nestašicama i redukcijama vode. Kako ste se snašli u toj situaciji?


– Kontinuirano radimo na smanjenju udjela povučene vode, odnosno na povećanju reciklirane vode, kao što smo objasnili ranije. U Kanfanaru smo postavili tri fontane za kruženje vode koje recikliramo, a novo rješenje koristi 40 posto manje energije za proces recikliranja. Pokrenuli smo certifikaciju po standardu Saveza za upravljanje vodom (Alliance for Water Stewardship).


Što podrazumijeva AWS?


– Alliance for Water Stewardship (AWS) je suradnja poduzeća na globalnoj razini, nevladinih organizacija i javnog sektora udruženih u savez. Misija Saveza je potaknuti i njegovati globalno i lokalno vodstvo u vjerodostojnom upravljanju vodom koje prepoznaje i osigurava društvenu, kulturnu, ekološku i ekonomsku vrijednost slatke vode, a globalni cilj uvođenja standarda je dobro gospodarenje vodom, održiva bilanca voda, dobra kvaliteta vode, očuvanje važnih područja vezanih za vodu i dostupnost zdrave pitke vode i higijenski primjerenih uvjeta za sve. Članovi saveza pridonose održivosti lokalnih vodnih resursa usvajanjem i promicanjem univerzalnog standarda za održivo korištenje vode – International Water Stewardship Standard ili AWS Standard. AWS standard temelji se na pet osnovnih koraka. Svaki se korak temelji na nekoliko zahtjeva koji se moraju ispuniti kako bi se implementacija uspješno obavila. BAT-ova tvornica u Kanfanaru se planira certificirati u 2023. godini.


Vratimo li se »softveru«, odnosno najvažnijem – ljudskim resursima, već ste godinama nositelj globalnog priznanja Global Top Employer, osvajate lokalno priznanje Poslodavac Partner, a krajem godine dobili ste certifikat »Above and Beyond« koji se odnosi upravo na brigu o kadrovima, zaposlenicima?


– Na globalnoj smo razini postavili izrazito visoke standarde u upravljanju ljudskim potencijalima, što potvrđuju i prestižne globalne nagrade, poput Top Employer priznanja, lokalnog priznanja Poslodavac partner certifikata te Above and Beyond za inovativnost u području upravljanja ljudskim resursima. Ove smo godine šestu godinu zaredom proglašeni najboljim globalnim poslodavcem Global Top Employer za 2023. BAT je među samo 15 tvrtki koje su dobile certifikat Global Top Employer 2023. koji se temelji na opsežnoj procjeni praksi poslodavaca, a uključuje područja strategije za ljude, radno okruženje, stjecanje talenata, učenje, raznolikost i uključenost te dobrobit. BAT je proglašen najboljim poslodavcem u ukupno 37 zemalja diljem Amerike, Europe, Azije i Pacifika, Bliskog istoka i Afrike. Certifikacija ove godine označava prvi put da je američka podružnica BAT-a, Reynolds American Inc, imenovana najboljim poslodavcem u SAD-u, zaključuju u BAT-u.


Ono što je u čitavoj priči također jako važno, jer najvažnija je svakako ekološka komponenta, je pitanje koliko će se proizvođačima koji ne uvažavaju obavezu smanjenja i zagađenja u proizvodnom procesu uopće dozvoljavati suradnja s tvrtkama iz tehnološki visokorazvijenih zemalja. Hoće li se iz uskoro ekološki zapuštenih hrvatskih poduzeća uopće smjeti izvoziti bilo kakvi proizvodi na ta tržišta? Odgovor je dakako negativan jer uz kvalitetu samog proizvoda sve više razvijenih tvrtki i trgovačkih lanaca itekako provjeravaju status pogona. Zapuštenim pogonima sa značajnom emisijom CO, onima koja koriste fosilna goriva za proizvodne procese, ne planiraju uvođenje obnovljivih izvora električne energije, sasvim će se sigurno postaviti barijere u nastavku suradnje. Slijediti BAT, i ne samo u ekonomskom smislu dobro organizirane tvrtke koja stvara profit, bilo bi itekako odgovorno i na kraju krajeva – pametno.Priznanja Rockwoolu


Ima uz BAT još sjajnih primjera ekološke organizacije prizvodnje. Koliko god da je prilikom odluke o gradnji Rockwoolovog pogona u Potpićnu bilo silnog otpora zbog straha od »opasnog zagađenja koje takva proizvodnja donosi«, istina se pokazala sasvim suprotnom. Potvrdila je to i ovogodišnja ljestvica Global 100 koju provodi Corporate Knights, na kojoj je Rockwool prepoznat kao jedna od najodrživijih tvrtki u svijetu općenito i globalni lider u održivosti među tvrtkama koje proizvode građevinske proizvode. Ta rang lista kvantitativno uspoređuje i rangira najveće svjetske kompanije izlistane na burzi, naglašavajući podjednako negativan utjecaj poslovanja tvrtke, kao i pozitivan utjecaj njezinih proizvoda i usluga na ljude i planet.


– Čast nam je što smo uključeni u Global 100 zajedno s toliko respektabilnih tvrtki i što smo najbolje rangirani među proizvođačima građevinskih proizvoda. Još uvijek imamo mjesta za napredak u nekim područjima, ali kao tvrtka s energetski intenzivnom proizvodnjom, posebno je ohrabrujuće što su prepoznali pozitivni utjecaj Rockwool proizvoda, kao i naša nastojanja da doprinosimo dekarbonizaciji, istaknula je viša potpredsjednica tvrtke Mirella Vitale.DI Klana se ističe u PGŽ-u


Na području PGŽ-a u domeni odgovornog i održivog poslovanja ističe se DI Klana. Transformacija tog drvoprerađivačkog poduzeća uistinu je za primjer kako se ne samo može izbjeći propast i odlazak na groblje industrijalizacije, već dosegnuti najviše svjetske standarde u ekologizaciji sustava proizvodnje. Ono što je DI Klana najprije postigla bilo je dosezanje iskorištavanja 99 posto drvne građe koja ulazi u njihove pogone. Što na dodatne proizvode, što na energetske potrebe, sve što kao neobrađeni trupac uđe u njihove pogone, bude i iskorišteno. Druga faza koja se i danas doima avangardnom kad su proizvodna postrojenja u pitanju, odnosi se na uvođenje solarne elektrane površine 4,5 tisuća kvadrata, čime se smanjilo potrošnju električne energije iz uobičajenih izvora za petinu. DI Klana je tako, osim što godišnje proizvede i skoro u cijelosti izveze milijun stolica i sve veći broj stolova, postala i ne baš malim proizvođačem električne energije. S obzirom na to da je riječ o energiji iz obnovljivih izvora, korist koju ta snažna fotonaponska elektrana od 500 kW donosi za okoliš je nemjerljiva.Hrvatski duhani


S proizvodnjom cigareta usko je povezana i poljoprivredna proizvodnja. Kakvo je na tom području stanje?


– Uz ulaganja u održivost u Kanfanaru, posvećeni smo i osiguravanju održivosti poljoprivredne proizvodnje u Slavoniji i Podravini, kroz Hrvatske duhane koji su dio našeg poslovanja u Hrvatskoj. Godinama već provodimo program održive poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj kroz koji je proizvođačima do sada donirano više od 3,5 milijuna kuna vrijedne zaštitne opreme i kalcizacijskih sredstava za poboljšanje kvalitete tla. Na taj se način želi smanjiti emisija stakleničkih plinova kod proizvođača, kroz provedbu dobrih poljoprivrednih praksi i korištenje obnovljivih izvora energije tijekom sušenja duhana, zbog čega će se testirati i korištenje solarnih panela, naglašavaju u BAT-u.