Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

angio sala

OB Zadar dobila najsuvremeniju tehnologiju za intervencije u liječenju srca

Autor:

02.12.2022. 14:11
OB Zadar dobila najsuvremeniju tehnologiju za intervencije u liječenju srca

Foto: Arif SitnicaOdjel kardiologije OB Zadar dobio je novu angio salu. Riječ je o najnovijoj tehnologiji koja nudi nove, modernije mogućnosti u liječenju rada srca i krvnih žila, a pritom se koriste najniže doze zračenja. Sredstva za kupnju uređaja osigurana su iz decentraliziranih sredstava za decentralizirane funkcije u zdravstvu, a vrijednost uređaja je 4,6 milijuna kuna, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije.


Dr. Dražen Zekanović, pročelnik Službe za interne bolesti i voditelj Odjela kardiologije zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom projektu, rekavši kako je ovo fenomenalna stvar.


– Dobiti novu angio salu, firme Phillips, ne samo što košta novaca, već i živaca. Sve zajedno je trajalo tri, četiri mjeseca, a dobili smo najbolji, najsuvremeniji uređaj za intervencije u liječenju srca, ne samo u Dalmaciji, već i šire. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji se realizirao u našoj Bolnici, prije dvije godine dobili smo novi sustav, najmoderniji, za aritmologiju, a ovo je šećer na kraju, rekao je dr. Zekanović.


Najmodernija tehnologija
Ova moderna tehnologija pacijentima osigurava da se liječe na najbolji mogući način. Infarkt se dešava svima, tada posebne ekipe iz kardioloških timova OB Zadar dolaze kako bi spasili čovjeku život, a pritom izlažu vlastito zdravlje jer rade u zoni zračenja koja je, zahvaljujući novom uređaju, znatno manja.


– Kardiologija u Zadru ima jake temelje već više od 50 godina. Dok god budem imao prilike koristim zahvalnost i važnost dr. Albina Jovića, mog mentora i dr. Davora Nekića koji su prepoznali važnost razvoja kardiologije. Svaka druga smrt je kardiovaskularna, a Zadarska županija se može pohvaliti da ima najmanju stopu smrtnosti od ovih bolesti, što nije slučajno, upravo zbog vrijednih ljudi koji to rade i zato smo najbolji, naglasio je dr. Zekanović.


Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar, rekao je kako je posljednjih godina zadarska Bolnica veliko gradilište, a uz to se nabavlja velik broj uređaja, zahvaljujući Ministarstvu zdravstva, Zadarskoj županiji, Gradu Zadru, ali i sredstvima iz EU fondova.


– Odjel kardiologije jedan je od najboljih odjela, a naša obaveza kao ravnateljstva je da osiguramo sredstva za nove uređaje, kao što je ova nova angio sala kako bi naši pacijenti imali najbolju skrb, istaknuo je ravnatelj Čulina.


– Zadarska bolnica postala je bogatija za jedan moderniji uređaj i lijepi prostor. Iskreno se ponosim na našu Bolnicu, na sve djelatnike. Činjenica je da je zdravstveni sustav skup, ali imamo zdravstvene usluge dostupne svima. Bez potpore Ministarstva ne bi mogli puno toga napraviti, stoga nam je ona jako važna.


Investicije vrijedne više od 50 milijuna kuna


Ova investicija i ostale u zadnje dvije godine vrijedne su više od 50 milijuna kuna. Ova visoka brojka potvrda je kvalitetnog odnosa i suradnje države, Županije i Bolnice u cilju unapređenja zdravstvenog sustava, izjavio je Božidar Longin, zadarski župan. Također je zahvalio brojnim donatorima Bolnice, od zadarskih sportaša, gospodarstvenika koji nesebično doniraju sredstva za medicinsku opremu i uređaje OB Zadar, a sve u interesu naših građana.


Silviu Bašiću, državnom tajniku u Ministarstvu zdravstva posebna je čast pripala nazočiti ovom događaju, u svojoj, kako je rekao, prvoj Bolnici, u svom Zadru.


– Ovakav aparat dio je najsuvremenije tehnologije za kardiologiju. S veseljem uvijek govorim kako je zadarska Bolnica jedna od najboljih, a siguran sam kako je ravnopravna sa sveučilišnim bolnicama. Zahvalio bih svima, od čistaćica, kuharica, sestara, liječnika, svi su važan kotačić da ova ustanova funkcionira uspješno.


Nije samo kardiologija uspješna, tu je i ginekologija, pulmologija, neurologija, urologija…. Postoje djelatnosti gdje se mora raditi na unapređenju kvalitete jer ne možemo u svemu biti najbolji, naglasio je Bašić te istaknuo vrlo uspješnu suradnju lokalne samouprave i Ministarstva zdravstva.


– Gdje bismo uložili da nije prethodno napravljen teren i stvoreni preduvjeti za ulaganja? Iz sredstava EU omogućeno je svima da dobiju brodice za prijevoz lijekova, pokretne ambulante, sve županije su odbile, osim Zadarske. Nekome nudite nešto, a oni to ne žele. Prva brodica, nova, za prijevoz pacijenata s otoka u Zadrskoj županiji bit će porinuta u lipnju sljedeće godine, i u to smo uložili, nabrojao je Bašić te istaknuo kako se konstanto radi na unapređenju kvalitete zdravstvenih usluga.