Iako je ideja gastro “kutka” priloga Eko 023 promocija autohtone zadarske te šire dalmatinske kuhinje, a shodno tome i izbora najboljih županijskih restorana, želja nam je da kroz ovaj prilog našim čitateljima približimo i ostalu gastroponudu Zadra, dakako izvan natjecateljskih okvira. Prošle smo godine stoga obišli tajlandski restoran Pearl of Siam na Putu Dikla, “pozabavivši” se malo i egzotičnom kuhinjom, a isto smo napravili i ove godine. I nismo se razočarali, dapače, ne podcjenjujući domaće, pravi je užitak probati i neke nove recepte, neka nova i svakako neuobičajenija jela što ih Pearl of Siam nudi. Vlasnici Maria i Peter Moller i ovaj su nam put pripremili izvrstan slijed jela, zaokruživši ga odličnim Mai Tai koktelom. Počeli smo s ukusnim proljetnim rolicama punjenim povrćem, okruglicama od riže punjenim algama, ribljim kolačićem, piletinom u tradicionalnom tajlandskom umaku od trava te rakovim mesom, a nastavili s ništa manje dobrim tigrastim kozicama u zelenom curryju uz tri standardna tajlandska umaka: od kikirikija, meda i šljiva te slatko-kiselog umaka. Objed smo kompletirali fenomenalnim desertom – ananasom u kokosovoj kremi. Specifičnost tajlandske kuhinje prije svega leži u korištenju mnogo egzotičnog povrća, voća i začina u procesu pripreme jela te izostanak brašna od žitarica pa je, iako dosta začinjena, jako lagana. Tajlandsku kuhinju obilježava i kratkoća kuhanja, miješanje slatkih, kiselih i gorkih umaka te obilna upotreba palminog ulja. Maria ističe da Zadrani rado dolaze u restoran, a najdraže su im kozice pohane u rižinom brašnu te piletina ili svinjetina u soji s indijskim oraščićima.
Tajlanska, odnosno thai kuhinja jedna je od najčuvenijih na svijetu koja je preplavila najprije metropole, a danas i najmanja mjesta po svim zakucima zemlje, a za što svakako ima puno razloga.
Na tajlandski način
5 tigrastih kozica
kokosovo mlijeko
riblji temeljac
šećer
balancane
kefir list
mahunarke
curry
U kokosovo mlijeko staviti curry, riblji temeljac i balancane. Kuhati te kada bude kuhano, dodati kozice. Na kraju ubaciti kefirov list i mahunarke. Servirati s rižom.
najnovije
najčitanije
Kultura
Zbog narušavanja ugleda
Društvo hrvatskih filmskih redatelja isključilo Matanića iz članstva
Nogomet
Lijepa cifra
Nagradni fond Svjetskog prvenstva u nogometu 655 milijuna dolara, prvak će dobiti 50 milijuna
Hrvatska
Zagrebački nadbiskup
Nadbiskup Kutleša o slučaju časne sestre: ‘Da su mnogi šutjeli, ne bi bilo toliko dezinformacija’
Zadar
Pregled dana
PET VIJESTI DANA Dan obilježili gradonačelnikov susret s medijima i premijera filma ‘260 dana’
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
OD 15. prosinca
Radovin dobio novi vrtić: 55 djece krenulo u tri skupine
Zadar
oprema za rad
Pacijentica upozorila na manjak opreme, Kolega opovrgava: Ginekološka ordinacija ima ultrazvuk, ali…
Zadar
Savršen poklon