Četvrtak, 18. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Egzotična tajlandska kuhinja u Zadru

07.07.2011. 22:00
Egzotična tajlandska kuhinja u Zadru


Iako je ideja gastro “kutka” priloga Eko 023 promocija autohtone zadarske  te šire dalmatinske kuhinje,  a shodno tome i izbora najboljih županijskih restorana,  želja nam je da kroz ovaj  prilog našim čitateljima približimo i ostalu gastroponudu Zadra, dakako izvan  natjecateljskih okvira.  Prošle smo godine stoga  obišli tajlandski restoran  Pearl of Siam na Putu Dikla,  “pozabavivši” se malo i egzotičnom kuhinjom, a isto  smo napravili i ove godine. I  nismo se razočarali, dapače,  ne podcjenjujući domaće,  pravi je užitak probati i neke  nove recepte, neka nova i  svakako neuobičajenija jela  što ih Pearl of Siam nudi.  Vlasnici Maria i Peter Moller i ovaj su nam put pripremili izvrstan slijed jela,  zaokruživši ga odličnim Mai  Tai koktelom. Počeli smo s  ukusnim proljetnim rolicama punjenim povrćem,  okruglicama od riže punjenim algama, ribljim kolačićem, piletinom u tradicionalnom tajlandskom  umaku od trava te rakovim  mesom, a nastavili s ništa  manje dobrim tigrastim kozicama u zelenom curryju uz  tri standardna tajlandska  umaka: od kikirikija, meda i  šljiva te slatko-kiselog umaka. Objed smo kompletirali  fenomenalnim desertom –  ananasom u kokosovoj kremi. Specifičnost tajlandske  kuhinje prije svega leži u  korištenju mnogo egzotičnog povrća, voća i začina  u procesu pripreme jela te  izostanak brašna od žitarica  pa je, iako dosta začinjena,  jako lagana. Tajlandsku  kuhinju obilježava i kratkoća kuhanja, miješanje  slatkih, kiselih i gorkih umaka te obilna upotreba palminog ulja. Maria ističe da  Zadrani rado dolaze u restoran, a najdraže su im kozice pohane u rižinom  brašnu te piletina ili svinjetina u soji s indijskim  oraščićima.
  Tajlanska, odnosno thai  kuhinja jedna je od najčuvenijih na svijetu koja je preplavila najprije metropole, a  danas i najmanja mjesta po  svim zakucima zemlje, a za  što svakako ima puno razloga.


Na tajlandski način


5 tigrastih kozica
kokosovo mlijeko
riblji temeljac
šećer
balancane
kefir list
mahunarke
curry
U kokosovo mlijeko staviti curry, riblji  temeljac i balancane.  Kuhati te kada bude  kuhano, dodati kozice. Na kraju ubaciti  kefirov list i mahunarke. Servirati s rižom.