Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Spasilačke akcije

Dvojici Austrijanaca otplovio jet-ski, oni zapeli na ugljanskoj plaži

Autor: Hina

25.06.2023. 15:44
Dvojici Austrijanaca otplovio jet-ski, oni zapeli na ugljanskoj plaži

Foto: Luka JeličićMinistarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je u nedjelju kako je tijekom vikenda duž hrvatske obale proveden niz uspješnih spasilačkih akcija prema putnicima i plovilima, koji su se našli u hitnim situacijama na moru. Službenici Lučke kapetanije Split zaprimili su u petak, 23. lipnja, u 10.42 sata dojavu o pomorskoj nesreći motorne jahte s zastavom Belizea i ribarice s hrvatskom zastavom, koja je zbog oštećenja pri sudaru s jahtom potonula bez stradalih i onečišćenja mora.


Ribarica je potonula nešto manje od 200 metara južno od obale otoka Čiovo, a među pet putnika s oba plovila nema ozlijeđenih. Na potonuloj ribarici u trenutnu nesreće boravio je samo voditelj, kojega su nakon sudara iz mora neozlijeđenog izvukli članovi posade motorne jahte. Odgovornim za nesreću smatra se voditelj motorne jahte. Službenici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su u petak, 23.lipnja, u 14.52 sati dojavu o sudaru brodica u zadarskoj gradskoj marini, pri čemu je jedna putnica zadobila teže ozlijede. Sudionici nesreće su otpratili ozlijeđenu ženu u zadarsku Opću bolnicu gdje je prevezena uz pomoć hitne službe zbog ozlijede noge.


Do sudara je došlo kada je voditelj jedne brodice, ujedno i suprug ozlijeđene, isplovljavao iz gradske marine i udario u obližnje brodove na vezu.
Službenici MRCC Rijeka zaprimili su u subotu, 24. lipnja, oko 15 sati dojavu o nestanku dvije mlade osobe koji su se s iznajmljenim jet-skijem vozili u Zadarskom kanalu, između mjesta Petrčane i otoka Ugljana. Na moru je pronađen napušteni jet-ski, dok su dvojica nestalih Austrijanaca pronađeni neozlijeđeni na jednoj od ugljanskih plaža. Naime, jet-ski je otplutao jer ga mladići nisu dobro osigurali na plaži.


U subotu na otoku Cresu spašene su četiri odrasle osobe i dijete koji su nasukali kod Punte Križa. Zbog jake bure angažiran je i lošinjski HGSS. Spašeni putnici prevezeni su u Lošinj, gdje su po dolasku zbrinuti, a nitko nije ozlijeđen. Četiri neozlijeđene osobe evakuirane su sa izgorene i potonule motorne jahte u Korčulanskom kanalu, a hitne službe je upozorio vlasnik jahte u subotu oko 13 sati. Na mjestu potonuća osim plutajućih ostataka s potonule olupine nije primijećeno značajnije površinsko onečišćenje mora.


Službenici Lučke ispostave Vela Luka naveli su da je vjerojatni uzrok potonule motorne jahte požar u pogonskom postrojenju.