Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Dukić: Ove zidine postale su spomenička vrijednost koja spaja ljude i narode

22.12.2017. 08:11
Dukić: Ove zidine postale su spomenička vrijednost koja spaja ljude i narode


Svečanom dodjelom Povelje o stavljanju pod zaštitu UNESCO-a jedinstvene fortifikacijske utvrde, zadarskih bedema sinoć je na još jednom povijesnom mjestu u Arsenalu zatvoren krug od kandidature ove građevine do njenog stavljanja pod UNESC-ovu zaštitu u srpnju ove godine. U svom obraćanju uzvanicima zadarski gradonačelnik dr. Branko Dukić kazao je kako je ponosan što je kao Zadranin, ali i prvi čovjek grada svjedokom jednog posebnog za zadarsku povijest važnog događaja.
– Živjeti u gradu ovakve povijesti, spomeničke baštine i ljepote je dar, a u gradu koji ima univerzalnu spomeničku vrijednost je privilegija. Ove zidine građene u vojne svrhe, postale su univerzalna spomenička vrijednost, koju dijelimo s drugima, koja nas spaja, a ne razdvaja naše građane i čitave narode, kazao je Dukić, te se zahvalio Ministarstvu kulture, ali i stručnjacima koji su u tri zemlje radili na zaštiti fortifikacijskog sustava od Italije, preko Hrvatske do Crne Gore.


Projekt vodio Miljenko Domijan uime Ministarstvo kulture
Zadarski gradonačelnik je ovom prigodom iskazao zahvalnost i svim građanima koji su u povijesti izgrađivali ovaj jedinstveni grad na hrvatskoj strani Jadrana, te naglasio kako je svim građanima čast što čitav svijet danas skrbi o zadarskim bedemima, nekada vojnoj utvrdi, a danas spomeniku jednog vremena koji je ostavljen generacijama da ga čuvaju i sačuvaju onako kako su to čine generacije Zadrana kroz povijest.
Ministrica kulture RH Nina Obuljen-Koržinek, kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića je ovom prigodom naglasila kako je ponosna na sve one koji su sudjelovali u kandidaturi zadarskih bedema, ali i šibenske tvrđave sv. Nikole, koja je dio zaštićenog fortifikacijskog sustava od Italije, preko Hrvatske do Crne Gore.
– Zahvaljujem svima onima koji su kroz desetljeća sačuvali ovu baštinu, a ovaj upis i skrb zalog je da ćemo u vremenu koje je pred nama, stavljajući tu baštinu u funkciju, zapravo je dalje razvijati i čuvati za buduće generacije. Željela bih najprije zahvaliti gospodinu Miljenku Domijanu koji je sa suradnicima vodio ovaj projekt u ime Ministarstva kulture RH. Obrambeni sustav grada Zadra kao dio jedinstvenog venecijanskog sustava potvrđen je i priznat od međunarodne javnosti kao kulturna baština koja predstavlja zajedničku kulturnu baštinu cijeloga svijeta i prepoznata je i priznata njena univerzalna vrijednost. Ministarstvo kulture će zajedno s Gradom i svima drugima raditi na tome kako bi smo tu baštinu čuvali i sačuvali. Grad Zadar je u UNESCO-vom sustavu i ranije prepoznat jer ovdje djeluje i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju kao najvažnija svjetska institucija, koja povezuje sve stručnjake i vlade članice UNESCO-a u pitanjima zaštite, očuvanja i promocije podvodne kulturne baštine, kazala je Obuljen-Koržinek te najavila kako će se sljedeće godine u Zadru održati međunarodna konferencija o podvodnoj arheologiji.


Sačuvati bedeme za generacije koje dolaze
Francesco Bandarin, pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu, je u svom govoru naglasio važnost povezivanja triju zemalja u projektu zaštite, a koji je ujedinio stručnjake iz različitih država samo s jednim ciljem, sačuvati ono što je vrijedno za generacije koje dolaze.
– Pametna je bila ideja da se povežu tri zemlje jer su njihove kulture vrlo slične. Sretan sam što sam ovdje i što je završen jedan dug put za buduće generacije, a UNESCO će uvijek biti tu za vas, naglasio je Bandarin koji nije krio svoje oduševljenje Zadrom u kojemu je već bio više puta i uz koji ga veže i dugogodišnje prijateljstvo s Miljenkom Domijanom.
Onaj koji je sve pokrenuo dugogodišnji prvi konzervator u gradu Zadru Miljenko Domijan je kazao kako je kultura zbližila ljude, te naglasio da je Foša srce ovoga grada, koja je posebna umjetnička vrijednost.
– Ovaj grad je čudesan grad rekao je jedan putopisac, a Zadar je danas na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Imali smo podršku svih gradonačelnika, a svima njima zahvaljujem na podršci. Vjerujem da je Zadar danas mrvicu bolji upravo zbog ovog prepoznavanja, a mi smo svi dobili jednu veliku obavezu, naglasio je Domijan.
Svečanosti u Arsenalu je u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, nazočila i njena izaslanica Renata Margaretić-Urlić. U glazbenom programu sudjelovali su zbor HGPD Zoranić i Zadarski komorni orkestar.
Predstavljanje projekta HERA
U Malom Arsenalu, koji je još jedna pozitivna zadarska priča jer je za njegovu obnovu dobiven novac iz EU fondova, predstavljen je projekt HERA koji obuhvaća nekoliko važnih povijesnih građevina u Zadru, obuhvaćenih ovim projektom. Gostima Zadra koji su nazočili svečanosti dodjeljivanja Povelje o stavljanju pod zaštitu zadarskih bedema prikazan je 4-minutni film u kojemu je prikazana povijest grada u četiri povijesna razdoblja. Kako je rečeno ovom prigodom od završetka obnove Malog Arsenala u proljeće ove godine zabilježeno je 13 tisuća posjetitelja, a cijeli prikaz je multimedijalan, uz mobilnu aplikaciju koja kroz 15 točaka vodi cijelim Poluotokom.