Foto: Vedran SITNICA
U medu “krilati farmaceuti” skupljaju najplemenitije iz prirode, iz cvijeta. Oni nakon što uzmu nektar iz cvijeta prerade ga u svom laboratoriju. Rezultat je proizvod koji ima 500 sastavnica i do savršenstva je izbalansiran ne samo za pčelinji organizam nego i za ljudski, istaknuo je Lončar
Med je hrana i lijek, kao i drugi pčelinji proizvodi te ih treba koristiti u svakodnevnoj prehrani bez obzira na životnu dob, zaključak je predavanja dr. Josipa Lončara o apiterapiji.
Predavanje je održano u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu, a organizirali su ga pčelari Udruge Dalmatinka. Ono je dio serije predavanja koje održavaju u Dalmatinki radi edukacije pčelara i šire javnosti o pčelarstvu, važnosti pčela i njihovim proizvodima.
Apiterapija je primjena pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju bolesti. Vrijednost i značaj apiterapije su u tome što je ona potpuno prirodan način liječenja, nema štetnih utjecaja, a kontraindikacije su vrlo rijetke. Organizam ne može naviknuti na pčelinje proizvode pa da oni prestanu djelovati. Med je u životu ljudi uvijek predstavljao zdravu i dostupnu namirnicu. U svim narodnim medicinama i svim krajevima svijeta bilježe se brojni recepti s više ili manje meda.
– U medu “krilati farmaceuti” skupljaju najplemenitije iz prirode, iz cvijeta. Oni nakon što uzmu nektar iz cvijeta prerade ga u svom laboratoriju. Rezultat je proizvod koji ima 500 sastavnica i do savršenstva je izbalansiran ne samo za pčelinji organizam nego i za ljudski. Njega možemo preporučiti trudnicama, maloj djeci, djeci školske dobi, odraslima pa i u trećoj životnoj dobi. Kod trudnica izuzetno dobro djeluje na razvoj organa djeteta u prvom tromjesečju. Trudnice će imati manje nuspojava, istaknuo je Lončar dodajući da med, a osobito propolis pa i matična mliječ, izuzetno dobro djeluju na organizam.
– Ne dopuštaju promociju karcinogeneze ili je usporavaju za određeni broj godina, čak desetak i više.
Lončar preporuča koristiti domaći med. Razlog je što kao takav zadržava svih 500 sastojaka od kojih se dio gubi zagrijavanjem, filtriranjem i drugim tehnološkim procesima tijekom prerade.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
Bayer ponovo izjednačio u 96. minuti i u 46. utakmici ove sezone ostao bez poraza
KK Zadar
Premijer liga, 33. kolo
Zadrani zaključili osnovni dio laganim hodom protiv Bosca
Nogomet
SuperSport HNL
Hajduk pred praznim Poljudom uvjerljivo savladao novog drugoligaša
Ostali sportovi
GIMNASTIKA
Tin Srbić: Vjerujem da mogu puno bolje nego danas
Hrvatska
UNOSNO SAVJETOVANJE
Kolindi posao cvjeta! Pogledajte koliku dobit je prijavila bivša predsjednica
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
fantastičan projekt