Renato Kraljev napominje da nije sve u bakalaru i da mi imamo puno bolje i puno jeftinije ribe nego što je to preskupi bakalar. To su, primjerice, suha raža, pas, mačka, hobotnica, a da o molu i ne govorimo. Puno je bolji i kvalitetniji od bakalara. Ali gdje je?
Mnoge domaćice i ne samo one, ovih se blagdanskih dana pitaju što skuhati i kako najbolje prirediti božićnu “gozbu”, a da budu zadovoljni svi ukućani i nerijetki gosti, rodbina i prijatelji koji će ih pohoditi na blagdan. Ali većina ih postavlja i posebno pitanje: kako proći sa što manje troška, jer kad je u pitanju blagdanski stol ni Božić više nije što je nekad bio. Jer, nažalost, tek manji dio naših sugrađana će imati bogati blagdanski stol, onakav kakav su imali svi, uglavnom svi ne tako davno, a kojega su im oteli nezajažljivi, oni koji su im oteli radna mjesta i stjerali ih i doslovno na ulicu. Kako bismo olakšali obiteljima sa skromnijim budžetom, zamolili smo zadarskoga kuhara broj jedan Renata Kraljeva za nekoliko ideja i recepata, po kojima bi Zadranke mogle spremiti zanimljive, čak i jedinstvene obroke idućih dana, pa i na sam Božić. Riječ je o domaćim jelima što su ih spremali naši stari i koja se danas ubrajaju u vrhunska jela. Svi recepti koje nam je velikodušno ponudio Renato Kraljev su nastali u Zadru i njegovoj okolici. Uglavnom iziskuju domaće namirnice, od kojih su neke neopravdano danas skupe, a samo zato što ih proizvodi sve manji broj ljudi. Te su namirnice nekad spadale i siromašku hranu. Poput čičvarde, koja se danas prodaje po visokoj cijeni i nerijetko je uvozna. Ili leće.
No Renato Kraljev napominje da nije sve u bakalaru i da mi imamo puno bolje i puno jeftinije ribe nego što je to preskupi bakalar. To su, primjerice, suha raža, pas, mačka, hobotnica, a da o molu i ne govorimo. Puno je bolji i kvalitetniji od bakalara. Ali gdje je? Tih vrsta morskih organizama je sve manje u našim domovima, jer ih malo tko prodaje. Malo ljudi se bavi sušenjem ribe. Jednostavno je neshvatljivo, govori Kraljev, da se još nitko nije sjetio prerađivati motar, travu koja prirodno raste uz morsku obalu, a u jelovnicima visoke kuhinje je izuzetno cijenjena. Također, još nikome nije palo na pamet da lovi grmalje za prodaju, da skuplja prilipke ili ogrce, “a orzoto od njih je bolji od svakoga rižota”, kako navodi Kraljev.
Ovaj kreativni kuhar je Zadranima predložio nekoliko domaćih jela, a svako od njih nosi ime nekog od zadarskih mjesta. Tako je naveo nekoliko juha, a među njima sukošanski maneštrun i dragarski (iz Draga) maneštrun od sipe, ali i krem juhu od leće i krem juhu od čičvarde. Potom je tu iški lopiž, pa banjski brudet od sipe, zatim njoki u umaku od posedarskog pršuta i rige, ili pak šareni paški sir s motarom. Predložio je i zanimljiv recept pšenica sa sirom, pa salatu od sipe i čičvarde, salatu od hobotnice s lećom…
Ovaj kuhar nije zaboravio ni desert, ali s namirnicama iz zadarskoga kraja. On smatra da je za svečane prilike najbolje ispeći torte i zato je predložio tortu od badema i sira i tortu od maraške i sira.
Renatovi njoki, ravioli, fuži najbolji
Renato Kraljev je poznati zadarski kuhar, voditelj ugostiteljstva u hotelu “Kolovare” i predsjednik Udruge kuhara Zadarske županije. U nešto više od dvadeset godina radnoga iskustva osvojio je otprilike i toliko nagrada, a zadnje priznanje mu je od prije desetak dana, kada je osvojio prvo mjesto među brojnim hrvatskim kuharima na Festivalu tjestenine. Njemu je pripao Zlatni rezanac, nagrada koja ga između ostaloga u siječnju vodi na europsko prvenstvo kuhara u francuski Lyon, gdje će zastupati Hrvatsku. Teško da će ovome izuzetnom gastronomu i tamo “uteći” nagrada.
Na spomenutom Festivalu tjestenine u Vodicama zadarski kuhar je spremao po pet jela od dva dobavljača i održao jedno zanimljivo predavanje na temu tjestenine u sjevernoj Dalmaciji. Predstavio se svježim tijestima načinjenim od paškoga sira u raznim varijantama, kao što su njoki i ravioli, te sa smrznutim tijestima, poput istarskih njoka ili fuža rađenih ručno, čime je osvojio žiri sastavljen od ponajboljih hrvatskih kuharskih stručnjaka.
Sukošanski maneštrun
Za četiri osobe:
kapule 15 dag
mrkve 15 dag
češnjaka 2 dag
tikvica 5 dag
svježeg kupusa 2 dag
svježe rajčice 10 dag
krumpira 5 dag
domaćih rezanaca 5 dag
pancete 3 dag
peršina i ostalih začina
te maslinova ulja 1 dcl
Način pripreme:
Na maslinovu ulju dinstati sitno narezano korjenasto povrće, doda se panceta i sitno sjeckani kupus. Doda se potom i rajčica izrezana na kockice, začini se i zalije vodom. Kuha se 30 minuta i na kraju se dodaju na kocke izrezane tikvice, pa češnjak i peršin te rezanci. Kuha se još desetak minuta i posluži toplo.
Šureni paški sir s motarom
Za četiri osobe:
paškoga sira 40 dag
ukiseljenog motara 20 dag
maslinova ulja 1 dl
Način pripreme:
Paški sir izrezati na male kocke te ga “ošuriti” u kipućoj vodi i složiti ga na sredinu tanjura. Oko njega se složi motar i polije maslinovim uljem. Poslužuje se kao predjelo.
Njoki u umaku od posedarskog pršuta
Za četiri osobe:
njoka 60 dag
pršuta 20 dag
rikule (rige) 10 dag
vrhnja za kuhanje 2 dcl
sol
Način pripreme:
Na tavu stavoto očišćenu i opranu rikulu, vrhnje i pršut izrezan na male komadiće te pustiti da prokuha par minuta. U zasoljenoj vodi skuhati njoke i potom ih staviti u umak od pršuta. Prokuhati još par minuta i poslužiti toplo.
Torta od mendula i sira
Za 12 osoba:
maslaca 8 dag
brašna 20 dag
jaja 2
šećera 7 dag
svježeg kravljeg sira 80 dag
puding od vanilije 2
mlijeka pola litre
mljevenih badema 20 dag
karamel umak te prašak za pecivo i vanilin šećer
Način pripreme:
Izraditi prhko tijesto od maslaca, šećera, jaja, vanilijina šećera i praška. Time obložiti kalup za torte i u njega uliti nadjev. Dobiven od ukuhana dva pudinga u pola litre mlijeka, u što dok je vruće treba umiješati svježi kravlji sir i izmiksati da ne bude grudica. U to se dodaju bademi i peče se 75 minuta na 175 stupnjeva C. Kad se ohladi izrezati i preliti karamel kremom te posuti mljevenim bademima.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE