Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Iznadprosječno toplo

Doček Nove godine bit će jedan od najtoplijih u povijesti

Autor: ZL

29.12.2022. 08:06
Doček Nove godine bit će jedan od najtoplijih u povijesti

Foto: TZ Grada Zadra/Bojan BogdanićIznadprosječna toplina se nastavlja, od danas opet južina, promjenjiva naoblaka, sunčana razdoblja i malo kiše uglavnom u gorju. Nešto više u petak, kad je moguća u većem dijelu unutrašnjosti. Vrlo rijetko ujutro magla, a slabog mraza neće biti nakon četvrtka barem do sredine prvog tjedna iduće godine.


“Na Jadranu promjenjivo oblačno s više sunca na jugu, a više oblaka na sjevernom dijelu, na kojem gotovo svakog dana može biti kiše. Često ipak bez nje ili s tek malim količinama. Češća, pa i jača kiša moguća je samo na širem riječkom području u petak. Uz umjereno i jako jugo i južni vjetar temperatura zraka neće se bitnije mijenjati – za doba godine bit će i dalje iznadprosječno visoka. Štoviše, doček 2023. godine u većini će Hrvatske, osobito kontinentalne, biti jedan od najtoplijih dočeka u znanoj povijesti.”, piše za HRT meteorolog Izidor Pelajić.


U četvrtak na istoku Hrvatske djelomice sunčano, ujutro razmjerno mirno, mjestimice s maglom te ponegdje mogućim slabim mrazom, a danju umjeren južni i jugozapadni vjetar, duga sunčana razdoblja i toplije nego u srijedu, uz najvišu temperaturu zraka od 12 do 14 °C.
Na zapadu umjereno i pretežno oblačno, mjestimice će biti kiše, većinom slabe. Jačat će jugo i jugozapadnjak u gorju, osobito prema kraju dana. Ujutro će vidljivost mjestimice biti smanjena zbog magle. Najniža temperatura zraka od 5 do 10 °C, na otocima sjevernog Jadrana i viša, a najviša od 10 do 15 °C, u gorju ponegdje malo niža.


Djelomice sunčano u Dalmaciji. S više oblaka kiše može biti lokalno na sjevernom dijelu. Jugo u jačanju, osobito na otvorenome, malo do umjereno valovitom moru. Temperatura zraka ujutro od 7 do 12 °C, danju oko 15 °C, u unutrašnjosti malo niža.


Na krajnjem jugu Hrvatske barem djelomice sunčano, veći dio dana mirno, popodne ponegdje umjeren južni vjetar i jugo. Ujutro temperatura oko 10 °C, a popodne do mnogima ugodnih 16 °C.”


“S južninom ispraćamo staru i dočekujemo novu godinu. Bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, osobito u nizinama unutrašnjosti, a povremene kiše uglavnom u oblačnijem gorju, osim u petak kad može padati i drugdje. Temperatura iznad prosjeka, primjerenija, recimo, početku travnja. Na Jadranu jugo, većinom umjereno, u nedjelju slabo. Na jugu djelomice sunčano pa i sunčanije te mnogima ugodno s najvišom temperaturom zraka oko 17 °C. Na sjevernom dijelu oblačnije i malo manje toplo, promjenjivije, povremeno s malo kiše, osobito u petak kad bi mogla padati i u Dalmaciji.”, prognozirao je za HRT Pelajić.