Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Djeca kušala pekmez Šinjorina Smokva

16.09.2010. 22:00
Djeca kušala pekmez Šinjorina Smokva


Djeca su oduševljena, naučili su puno novoga te kušali smokvu, što je možda i ono najvažnije. Njihova generacija uglavnom ne voli smokve, zapravo malo voća i gotovo nikakve marmelade pa je zadovoljstvo bilo vidjeti ih kako jedu pekmez od smokava Šinjorina Smokva – Jadranka Dević
U okviru trećeg Tjedna smokava, događanja koje u svrhu popularizacije i vrednovanja smokve organiziraju restoran Pet bunara i obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Babac/Damjanić iz Poljica, u srijedu su na spomenutom imanju boravila djeca iz vrtića “Vrška vila” i “Morska vila” iz Nina. Vlasnica prvog ekološkog smokovika u Zadarskoj županiji, Sandra Babac, djeci je nastojala približiti smokvu, sve njene nutritivne vrijednosti, sve one kvalitete voćke koju mnogi s pravom zovu kraljica voća.
– Prošetali smo do naših tristotinjak stabala ekološkog uzgoja smokava, razgovarali s djecom, postavljali im pitanja, odgovarali na njihova pitanja, potaknuli ih na berbu smokava, družili se, nastojali zapravo da kroz igru i djeci drag boravak u prirodi približiti smokvu, dakako onoliko koliko oni to mogu percipirati. Drago mi je da su se djeca odlično snašla u berbi te plodove ponijela doma, naglasila je Babac.
Već tradicionalnom posjetu djece predškolske dobi obiteljskom gospodarstvu Babac/Damjanić ove se godine pridružila i Marija Dejanović iz TZ Nina. Zadovoljna viđenim istaknula je da je sretna što u blizini Nina postoji takvo obiteljsko gospodarstvo, imanje koje vrednuje i uzgaja kraljicu voća – smokvu.
– Oduševljena sam cijelom pričom oko uzgoja smokava i pekmeza Šinjorina Smokva pa u okviru rada naše TZ nastojimo što više promovirati Sandrino gospodarstvo. Smokva je od pamtivijeka bila vrijedan izvor energije i okrepa ovdašnjeg stanovništva pa sam s jednom tugom promatrala situaciju posljednjih desetljeća na našem tržištu, gdje su nam se po trgovačkim centrima prodavale strane smokve. Umjesto smokava naših poljoprivrednika u prodaji su bile najčešće smokve iz uvoza. Drago mi je stoga da postoje uzgajivači poput Sandre koji dovode domaću smokvu na tržište, koji ju na neki način vraćaju iz zaborava, na mjesto koje ova biljka svakako zaslužuje. Ova Sandrina priča je jednostavno čarobna i želim joj svaku sreću, a mi ćemo kroz djelovanje TZ Nin nastojati pomoći koliko god budemo mogli, naglasila je Dejanović.
Jedna od prvih zajedničkih akcija gospodarstva i TZ Nina bit će, kako je dodala Dejanović, prezentacija Šinjorine Smokve na predstojećem Eko-etno sajmu u listopadu.
Zadovoljstvo viđenim, pogotovo radošću djece, nije krila ni teta iz vrtića Jadranka Dević koja je na imanju prvi put.
– Djeca su oduševljena, naučili su puno novoga te kušali smokvu što je možda i ono najvažnije. Njihova generacija uglavnom ne voli smokve, zapravo malo voća i gotovo nikakve marmelade pa je zadovoljstvo bilo vidjeti ih kako jedu pekmez od smokava Šinjorina Smokva. Dakako, u pekmezu sam i ja uživala i moram priznati da, iako i sama radim pekmez od smokava, Sandrin je bolji, ispričala nam je Dević.
Posjet djece predškolske dobi smokoviku bio je predviđen prošlog tjedna kada je službeno trajao Tjedan smokava, no spriječila ih je kiša. No, kiša na svu sreću nije spriječila održavanje ostalih događanja vezanih za ovu manifestaciju. Podijeljeno je stotinjak sadnica smokve te je održano predavanje o smokvi u Gradskoj knjižnici na kojem su govorili diplomirani inženjeri agronomije Gordana Dragun, Marko Bencarić i Josip Ražov. Događanje je zaključeno degustacijom jela sa svježim smokvama i pekmezom od smokava Šinjorina Smokva u restoranu Pet bunara.