Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

MILANOVIĆ SAZVAO

Danas počinje izvanredna sjednica Sabora: Rasprave će biti žestoke

Autor: Dražen Ciglenečki

21.07.2023. 08:49
Danas počinje izvanredna sjednica Sabora: Rasprave će biti žestoke

Foto: Patrik Macek/PIXSELLBio bi to zaista politički događaj za pamćenje kada bi predsjednik Zoran Milanović došao na izvanrednu sjednicu Sabora obrazložiti dnevni red što ga je predložio i potom polemizirati sa zastupnicima HDZ-a, koji bi mu imali pravo replicirati. No, ovo se neće dogoditi. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković jučer je i formalno pozvao Milanovića na izvanrednu sjednicu, koje bez njega ne bi bilo, ali on je otklonio mogućnost svog dolaska. Kao da je htio poručiti oporbi da je učinio što su od njega tražili, a da ona sada sama mora pokušati maksimalno politički iskoristiti raspravu o stanju hrvatskog pravosuđa i plinskoj aferi. To što se predsjednik Republike na neki način izmaknuo iz ove priče vjerojatno neće utjecati na dužnosnike HDZ-a da odustanu od teze da je on lider opozicije, ali Milanović se, jasno je to, nije htio u potpunosti politički konfrontirati s Vladom. U tom kontekstu treba promatrati i činjenicu da je predsjednik promijenio, bitno ublažio prijedlog dva zaključka izvanredne sjednice Sabora što mu ih je dostavila oporba. Zaključci koje je oporba usuglasila bili su puno nepovoljniji za Vladu. Zato su neki opozicijski čelnici s kojima smo jučer razgovarali rezignirano reagirali na vijest da »Milanović ne dolazi na sjednicu da bi predstavio svoje zaključke, a prethodno je odbacio oporbene«. Ali, naravno, nitko danas iz opozicije neće, barem ne javno, tjerati mak na konac nakon što je predsjednik Republike napravio ono glavno što su priželjkivali, zatražio sazivanje izvanredne sjednice Sabora. Za ostalo će se, brojnošću u sabornici i kvalitetom argumenata u raspravi, morati sami pobrinuti. Pritom će nasuprot sebe imati HDZ, kojem će jedini cilj biti dokazati da je izvanredna sjednica nepotrebna i da u konačnici neće polučiti nikakav učinak, piše Novi list.


Ključevi dvorane


U trenutku kada je Hina jučer izvijestila da je Jandroković uputio poziv Milanoviću da obrazloži na izvanrednoj sjednici dnevni red koji je predložio, predsjednik je već objavio da nema ništa od toga.


– Predsjedniku nije mjesto u Saboru. Što bih ja radio tamo, koja bi uopće bila moja uloga? Da pročitam ono što sam poslao u pisanom obliku? Na kraju krajeva, to bi mogao učiniti i moj glasnogovornik kao predstavnik predlagatelja. Nikome nije palo na pamet da me pozovu u Sabor kada sam predložio predsjednika Vrhovnog suda, što je bilo supstantivnije nego ovo. Trebalo je valjda obrazložiti zašto predlažem Dobronića, a ne Pavlovića ili Petrovića. Ali, tim propustom da nisam pozvan sve su rekli, predsjedniku nije mjesto u Saboru, izjavio je jučer Milanović, koji kao predsjednik nije došao niti na konstitutivnu sjednicu aktualnog saziva parlamenta.
– Štrajk u pravosuđu prometnuo se u glavni destabilizirajući faktor u državi. Doista se ugrožava normalno funkcioniranje poretka, dakle društveno-političkog sustava, ostvarenja prava građana. U tom smislu sam, na zahtjev oporbe, sazvao izvanrednu sjednicu, bez da izravno stanem na bilo koju stranu. U biti sam im dao ključeve od dvorane, da igraju na koš, a da ništa ne porazbijaju, to je to. Ovo je politički prvi put da predsjednik saziva izvanrednu sjednicu, obratili su mi se i ja sam im, ne baš pretjerano drage volje jer Ustav nije igračka, izašao u susret, pojasnio je predsjednik Republike.


Milanović nije uvjeren u značajan domet izvanredne sjednice koja započinje danas i mogla bi potrajati i u nedjelju.


Optimizam opozicije


– Neće ta sjednica ništa krucijalno promijeniti. Ali, nekako je to pravilan izričaj. Sjednite, raspravljajte, imate i neke zaključke, rekao je predsjednik, koji će danas u vrijeme izvanredne sjednice Sabora sazvane na njegov zahtjev boraviti u Oklaju, gdje će položiti vijenac u počast braniteljima i civilima poginulim u Domovinskom ratu. Svjestan je, inače, da bi se njegovo prihvaćanje inicijative oporbe moglo negativno odraziti na pregovore koji se odvijaju o kandidatu za ravnatelja VSOA-e, ali smatra da bi te dvije stvari trebalo odvojiti.


Predsjednik Sabora je na izvanrednu sjednicu pozvao i Vladu. Ako netko od njezinih članova dođe u Sabor, moći će sudjelovati u raspravi. Za oporbu je, pak, iznimno važno da što više njezinih zastupnika prekine godišnji odmor i pojavi se na Markovom trgu. Poluprazne saborske klupe u kojima sjede opozicijski zastupnici, unatoč tome što su toliko inzistirali na izvanrednoj sjednici, ostavile bi vrlo loš dojam o njima. Dosad oporba niti kada je na dnevnom redu redovnog zasjedanja bila točka koju je ona tražila, nije uspijevala dovući u Sabor sve svoje zastupnike. Ni približno tome. Kada se, primjerice, u ožujku glasovalo o opozivu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u dvorani je bilo 56 oporbenjaka, a na raspravi o tom zahtjevu i dosta manje. Zasad su u opoziciji ipak optimistični da će za njih ova epizoda s izvanrednom sjednicom dobro završiti, neki čak misle da bi im se HDZ mogao pridružiti u usvajanju zaključaka kojima bi se Vladi nametnulo određene obveze.


– Velika većina zastupnika oporbe trebala bi biti na sjednici i stvoriti atmosferu u kojoj bi jako teško bilo neglasati za ono što predlažemo. Zaključcima ćemo obvezati Vladu da napravi što je i sama morala, smijeni odgovorne u aferi Plin za cent i da okonča pregovore i udovolji opravdanim zahtjevima službenika u pravosuđu, kazala je jučer Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika Možemo!, nakon sastanka opozicije o posljednjim pripremama za izvanrednu sjednicu Sabora.