Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

SABORSKA ZASTUPNICA

Dalija Orešković napušta Centar: Morala sam to učiniti…

Autor: Dražen Ciglenečki

01.09.2023. 08:10
Dalija Orešković napušta Centar: Morala sam to učiniti…

Foto: Davor KovačevićMeđusobne razlike u stavovima o načinu upravljanja Splitom bile su prevelike i već dulje je bilo jasno da će se Dalija Orešković razići sa strankom Centar. Dogodilo se to jučer, kada je ona prvo u intervjuu za N1 televiziju objavila da stranka splitskog gradonačelnika Ivice Puljka nije njezina politička budućnost. Nije Dalija Orešković još napustila Centar, stranačkom vodstvu poručuje da ono odradi konačno razdruživanje, piše Novi list.


– Forma mi je uvijek bila manje važna tako da u ovom trenutku nije bitno je li mi članstvo formalno prestalo ili još nije. Ključno je da nije realna opcija da mi zajedno još nešto politički gradimo.


Stranka Centar je moj bivši politički partner. Ali, želim ostati korektna i ovo sada riješiti na način da ta stranka trpi što je manje moguću štetu, neka zato oni to komuniciraju i medijski oblikuju kako smatraju da je za njih najbolje, rekla nam je jučer Dalija Orešković.


Neće u drugu stranku
Iako je njezina suradnja sa strankom prepoznatljivom po bračnom paru Puljak izdržala tek tri godine, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tvrdi da se nije prevarila u ljude koji vode Centar.


– To sigurno neću reći, kao što niti ubuduće neću govoriti o njima ništa negativno. Ono što jesam je da sam se očitovala o nekim slučajevima, kao što je bila peškarija i o Maji Đerek.


Morala sam to učiniti, nisam imala izbora s obzirom na to kakve sam odluke potpisivala dok sam bila na čelu Povjerenstva. Velika je šteta za Centar što se dogodilo ovo s Majom Đerek, izrazito sam tužna zbog toga.


Nadala sam se da će baš njezin rad biti snažan vjetar u jedra Centra za predizbornu kampanju. Računala sam na to, neovisno o tome bi li ona bila na listi ili ne.


Centar je mogao zahvaljujući njoj postati primjer kako upravljati javnom imovinom. Maja Đerek posjeduje specifično znanje, nije od onih koji samo viču da će se boriti protiv korupcije, ističe Dalija Orešković.


Svjesna je, kaže, da si je svojim potezom možda okončala političku karijeru, koju je započela graditi nakon što joj HDZ-ova većina u Saboru nije dala drugi mandat predsjednice Povjerenstva. Ne namjerava se priključiti niti jednoj drugoj stranci.


– Neću ući ni u SDP ni u Možemo! ni u Fokus. U Centru više za mene nema prostora, a to možda dovede i do toga da mi je općenito daljnji put zatvoren.


Takvo je objektivno stanje na današnji dan i očekujem da oni koji me podržavaju budu pomireni s tim. Zasad, premda su izbori praktično preksutra, o njima ne razmišljam, nije mi to prioritet.


Ne bi ni bilo prirodno da već imam konkretan plan. Iako ne odbijam razgovore o izlasku na izbore, nisam isključila mogućnost da ću ipak biti na nekoj listi, ostavlja Dalija Orešković otvorena vrata nekom novom političkom angažmanu.


Neće se pasivizirati


U svakom slučaju, neće se pasivizirati u Saboru, u kojem želi i dalje pripadati zastupničkom Klubu s Marijanom Puljak i Ankom Mrak Taritaš.


– Pred svima nama je u Saboru još dosta posla i vrlo odgovorno shvaćam svoju obvezu da do kraja aktivno odradim svoj mandat. Bit ću jednako borbena, odlučna i oštra i promicati sadržaj s kojim sam ušla u politiku.


Tu nema posustajanja, mogu samo dodati gas. Da sam na mjestu HDZ-a, koji je izazivao kaos nakon mojih istupa u Saboru, ne bih se prerano veselila.


Imam neku logistiku, pozornicu, mikrofon i trudit ću se dati od sebe i više nego što sam dosad, a onda ćemo vidjeti što će biti, zaključuje Dalija Orešković.


Kako je ona osim Centra članica i Stranke s imenom i prezimenom, s markicom potonje je ušla u Sabor. Na taj način Stranka s imenom i prezimenom, temeljem mandata Dalije Orešković, dobiva novac iz državnog proračuna, tromjesečno približno 12 tisuća eura.


Marijana Puljak: Nema ljutnje, svatko će svojim putem


Marijanu Puljak nije iznenadila vijest da se Dalija Orešković rastaje s Centrom.


– Mi završavamo pravno vrlo složen postupak ujedinjenja stranke Pametno i Stranke s imenom i prezimenom. U subotu ćemo i promijeniti Statut tako da više neće u njemu postojati mogućnost dvostrukog članstva i Dalija je sada odlučila da više neće biti članica Centra.


Rekla je da se više ne vidi u Centru i mi joj se zahvaljujemo na dosadašnjoj suradnji i želimo joj svu sreću u karijeri, kakva god ona bila.


Nije rijedak slučaj da u jednoj organizaciji ljudi različito razmišljaju i ako se procijeni da ne mogu više zajedno, svatko ode na svoju stranu.


S tim da ne vjerujem da se Dalija toliko promijenila da će se sada pridružiti HDZ-u. Ona je borac protiv HDZ-a, mi smo to isto, ali neke stvari drukčije shvaćamo. Nema ljutnje, svatko svojim putem, rekla nam je Marijana Puljak.