Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

burno na sjednici

Antikorupcijsko vijeće počelo saslušavanjem Petrova, Zekanović napustio sjednicu

Autor: Hina

31.01.2023. 12:35
Antikorupcijsko vijeće počelo saslušavanjem Petrova, Zekanović napustio sjednicu

Foto: Patrik Macek/PIXSELLSaborsko Antikorupcijsko vijeće počelo je u utorak sjednicu s malim zakašnjenjem, zbog nedostatka kvoruma, javnim saslušanjem bivših Mostovih članova Vlade – Bože Petrova, Slavena Dobrovića i Tomislava Panenića, radi rasvjetljavanja problema upravljanja u Ini.


Početak sjednice Nacionalnog vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije malo je kasnio jer nije bilo kvoruma pa se čekalo da dođe Dalija Orešković (Centar) koja je zapela u prometu, dok je Hrvoje Zekanović (HDS) došao na početak sjednice, ali potom napustio dvoranu kako ne bi držao kvorum.


„Zekanović je tražio ovo saslušanje, a ne želi držati kvorum i opstruira rad Vijeća”, ustvrdio je predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja (Most). „Nazovite Klub HDZ-a i Željka Reinera za daljnje upute”, poručio je Zekanoviću.
Zekanović mu je uzvratio kako nije sposoban sazvati sjednicu i dovesti četiri osobe na saslušanje te da je „mutež, antivakser, ravnozemljaš, demagog i populist”.


Nakon početnog prepucavanja i dolaska Orešković krenulo je saslušavanje, a prvi na pitanja odgovara Božo Petrov. Na saslušanje Antikorupcijskog vijeća pozvani su i predsjednik Republike Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, te bivši premijeri Jadranka Kosor i Tihomir Orešković, no oni se nisu odazvali.


Plenković je sve ocijenio predstavom, zloupotrebom institucije i smiješnim, a Milanović se, po riječima Grmoje, ispričao zbog obaveza i zaštite institucije predsjednika RH. Jadranka Kosor, kazao je Grmoja, namjeravala je doći ali nije mogla zbog zdravstvenih problema, a Tihomir Orešković je na putu.