Foto: Fabio ŠIMIĆEV
Ovo događanje potaknut će turiste da svoj godišnji odmor planiraju i u rujnu, kazala je Dejanović
U solani Nin ove su godine prikupili više od 3500 tona soli, od čega više od 15 tona cvijeta soli – ninske morske soli premium kvalitete. To je visokokvalitetna i ekološki čista morska sol. Ovogodišnja je berba zbog kišnog lipnja započela nešto kasnije i trajala je od srpnja do sredine rujna, ali je unatoč tomu u okvirima prosjeka.
U solani su ove godine imali i velik broj turističkih posjeta. Više od 4.700 posjetitelja, uz stručno vodstvo, obišlo je tijekom ljeta prostrana ninska polja koja nastanjuje raznoliki biljni i životinjski svijet. Svjedočili su i tradicionalnom načinu proizvodnje soli. Najveća atrakcija solane je Muzej soli, pravi mamac za turiste koji je tijekom ove godine posjetilo njih više od 12 tisuća.
Turističku ponudu solana je ove godine prvi put osnažila Festivalom soli koji je otvorila direktorica Turističke zajednice Grada Nina, Marija Dejanović.
– Ovim festivalom proširili smo ponudu kulturnih manifestacija kraljevskog grada Nina i zahvaljujući tome možemo još konkurentnije nastupati na stranim tržištima, posebno u postsezoni. Sigurni smo da će ovo događanje dodatno potaknuti turiste da svoj godišnji odmor planiraju i u rujnu, kazala je Dejanović i dodala da je festival jednako atraktivan i domaćem stanovništvu jer obilježava kraj ovogodišnje berbe soli.
Posjetitelje festivala najviše su zanimale kulinarske radionice u kojima je poznati hrvatski kuhar Mate Janković pripremao kulinarske specijalitete začinjene ninskim cvijetom soli. Carpaccio, tartar, marinirana riba, salate, pečeno meso, čak i deserti uz nekoliko zrnaca ninskog cvijeta soli uz Jankovićevo umijeće poprimili su šarm i ugodnu teksturu.
– Cvijet soli bi trebao biti sastavni dio kuhinja u restoranima i u kućanstvima, poručio je Janković.
– Ovaj proizvod prati svjetske trendove u kulinarstvu i osobito mi je zadovoljstvo zgotoviti jela začinjena cvijetom soli na kojem piše „Made in Croatia”, zaključio je.
Osim u ukusnim jelima, posjetitelji su tijekom radionica prirodne kozmetike koje je vodila Marijana Pontoni naučili kako s cvijeta soli izraditi i ljekovite kozmetičke proizvode. Festival je vodio zadarski glumac Duško Modrinić.
najnovije
najčitanije
Scena
advent u privlaci
PRIPREMITE SE ZA PARTY Magazin za vikend stiže u Privlaku
Plodovi zemlje i mora
VINO TJEDNA
ENGLESKI PJENUŠAC? Od dobre šale do ozbiljne vinske priče
Zadar
grad zadar
Sutra kreće isplata božićnica i naknada za zadarske umirovljenike
Plodovi zemlje i mora
HRVATSKI MLJEKARI
DOMAĆE MLJEKARSTVO NA UDARU Visoka produktivnost, ali niska otkupna cijena
Zadar & Županija
ADVENT U TZO JASENICE
Ovu subotu u Maslenici koncert Učiteljica i “Večer domaćih uštipaka”
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Zadar & Županija
OD 15. prosinca