Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

danas odluka

Cijena nafte osjetno pala, a to će osjetiti i vozači u Hrvatskoj

Autor: Hina

09.10.2023. 08:30
Cijena nafte osjetno pala, a to će osjetiti i vozači u Hrvatskoj

Foto: Arhiva ZLNa svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna oštro pale jer će kamate u SAD-u možda dodatno porasti, što bi usporilo rast američkog gospodarstva i oslabilo potražnju za ‘crnim zlatom’. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna potonula 11,2 posto, na 84,58 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 9 posto, na 82,79 dolara.


Nakon što su u trećem tromjesečju porasle više od 25 posto, u prvom tjednu listopada cijene su nafte zabilježile najveći tjedni pad od ožujka. Posljedica je to zabrinutosti trgovaca u vezi potražnje, s obzirom da se rast gotovo svih najvećih svjetskih gospodarstava usporava.


A očekuje se i daljnje usporavanje. Naime, većina čelnika američke središnje banke u javnim istupima poručuje da je moguće još jedno povećanje kamata do kraja godine i da će se cijena novca zadržati na povišenim razinama dulje nego što se prvotno očekivalo jer je inflacija, premda popušta, i dalje znatno iznad ciljane razine Feda od 2 posto.
A s usporavanjem gospodarstva oslabila bi potražnja za naftom. U SAD-u potražnja već slabi. Naime, službeni podaci pokazali su da je opskrba benzinom, pokazatelj potražnje, pala u prošlom tjednu na najnižu razinu od početka godine, pri čemu su zalihe benzina porasle za 6,5 milijuna barela.


Ništa bolja situacija nije ni u gospodarstvu eurozone, dok se kinesko gospodarstvo, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja toliko brzo koliko su se trgovci nadali.


Loše na cijene utječe i jačanje dolara, čija je vrijednost prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta dosegnula najvišu razinu u 11 mjeseci. Zbog jačanja dolara, nafta postaje skuplja za kupce u drugim valutama. U proteklom je tromjesečju podršku cijenama pružila odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o smanjenju proizvodnje.


No, prošloga je tjedna ta skupina proizvođača odlučila zadržati proizvodnju na dosadašnjoj razini, a trgovci su se ponovo usmjerili na procjene o posljedicama restriktivne monetarne politike.


“Fokus pozornosti tržišta pomaknuo se s tijesne opskrbe u kratkom roku na implikacije najava da će kamatne stope ostati povišene kroz dulje vremensko razdoblje i na očekivano prigušeno makrookruženje”, objašnjava Callum MacPherson iz Investeca.


Nakon prošlotjednog pada, na londonskom je tržištu cijena barela u minusu u odnosu na početak godine oko 1,5 posto, dok je na američkom tržištu i dalje u plusu, oko 3 posto.


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović potvrdio je prije dva dana u Dnevniku Nove TV kako će gorivo u Hrvatskoj pojeftiniti od utorka.


“Naši građani plaćaju jednu od najnižih cijena. Mogu najaviti, doći će do osjetnog pojeftinjenja benzina. Benzin bi trebao pasti za 11 centi, a dizel za tri. To je jedna dobra vijest za građane”, rekao je ministar.