Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ne nazire se kraj

Cijena nafte i dalje raste

Autor: Hina

22.12.2022. 17:58
Cijena nafte i dalje raste

Foto: ReutersCijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima četvrti dan zaredom, na najvišu razinu u posljednja dva i pol tjedna, dok su se američke zalihe sirove nafte, lož ulja i mlaznog goriva smanjile u vrijeme američke zimske oluje.


Cijena barela na londonskom je tržištu ojačala 32 centa u popodnevnoj trgovini u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,52 dolara, nakon što je u ranijoj trgovini poskočila oko 2,7 posto. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 78,62 dolara.


Cijene su na oba tržišta u srijedu poskočile nakon objave vladinih podataka da su zalihe sirove nafte u SAD-u pale mnogo više nego što su analitičari očekivali u tjednu koji je završio sa 16. prosincem, za 5,89 milijuna barela.
Zalihe derivata, koje uključuju loživo ulje i mlazno gorivo također su pale suprotno očekivanjima da će porasti.


Pad američkih zaliha dolazi nakon što je potražnja za loživim uljem porasla u uvjetima snažne zimske oluje u SAD-u, s očekivanim zahlađenjima ispod nule zbog vjetrova sve do južnog Teksasa i uz rekordno niske prognoze za Floridu.


Istodobno su zrakoplovni prijevoznici otkazali gotovo 2000 letova planiranih za četvrtak i petak, prekinuvši blagdanske planove za tisuće putnika i odašiljući medvjeđi signal potražnji goriva za putovanja.


Cijene također ograničavaju zabrinutost za potražnju uslijed porasta broja zaraženih od covida 19 u Kini i strahovi od globalne recesije.


Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica u odnosu na prethodni dan porastao 1,23 dolara, na 79,36 dolara.