Prema dosadašnjim studijama pokazalo se da se celijakija najčešće javlja u dobi od 10. do 40. godine života, a tipični simptomi su proljev, povraćanje, gubljenje na težini, izbočeni trbuh, umor, bezvoljnost… Postoje i brojni drugi atipični simptomi zbog kojih je vrlo teško posumnjati na celijakiju, rekao je dr. Kasun
U povodu Svjetskog dana celijakije, koji se inače obilježava 27. svibnja, prošlog je petka u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice održano stručno predavanje dr. Domagoja Kasuna, specijalista interne medicine i gastroenteorologije. Kao i svake godine u vrijeme obilježavanja Tjedna svjesnosti o celijakiji u Hrvatskoj, a koji je jučer protekao, kao i u povodu spomenutog Svjetskog dana, Zadarsko društvo celijakičara organizira različite aktivnosti kojima želi ukazati na sve veću prisutnost ove bolesti o kojoj se još uvijek malo govori i premalo zna. Ove godine je to bilo stručno predavanje o važnosti rane dijagnostike i pravilne prehrane oboljelih, a koje je okupilo mahom članove Društva, ali i nekolicinu ostalih građana zainteresiranih za upoznavanje s ovom bolešću.
Tri uzročnika bolesti
Prije početka liječničkog predavanja okupljene je pozdravila Emilija Werthaim, predsjednica Društva, istaknuvši kako organiziranjem ovog predavanje Društvo nastoji utjecati na razvijanje svijesti o ovoj bolesti kod javnosti općenito, ali i kod samih liječnika.
U svojem je predavanju dr. Kasun krenuo od same povijesti bolesti, pojasnio uzroke nastanka bolesti, tipične i atipične simptome bolesti, komplikacije koje bolest uzrokuje te naposljetku uputio na pravilnu dijagnostiku i pravilnu terapiju.
– Da bi se ova bolest pojavila potrebna su tri uzročnika, odnosno gluten, genetske predispozicije i imunološki odgovor. Gluten se nalazi u četiri vrste žitarica i to pšenici, raži, ječmu i zobi, iako se u čistoj zobi gluten ne nalazi, zob se vrlo često pojavljuje pomiješana s drugim žitaricama što uzrokuje komplikacije kod oboljelih. Postoje, nažalost, i brojni skriveni izvori glutena, a prema novijim istraživanjima pronađena su protutijela i u sirutki ovčjeg i kravljeg sira, kravljeg mlijeka i bjelanjku jaja, pojasnio je dr. Kasun, istaknuvši kako, kada je riječ o genetskim predispozicijama, vrlo vjerojatno da ukoliko testirana osoba u krvi nema HLA antigene nema celijakiju.
Kada je riječ o imunološkom odgovoru, dr. Kasun je naglasio kako se celijakija tek odnedavno svrstava i u autoimunu bolest, a javlja se pojavom T-limfocita u sluznici crijeva i protutijela u serumu AGA, EMA i tTG.
Tipični i atipični simptomi
– Prema dosadašnjim studijama pokazalo se da se celijakija najčešće javlja u dobi od 10. do 40. godine života, a tipični simptomi su proljev, povraćanje, gubljenje na težini, izbočeni trbuh, umor, bezvoljnost… No, nažalost, postoje i brojni drugi atipični simptomi zbog kojih je liječnicima vrlo teško posumnjati na celijakiju. Riječ je o umoru i iscrpljenosti, napuhnutosti, anemiji, spontanim pobačajima, ranoj osteoporozi, niskom rastu, artritisu, defektu zubne cakline, povišenim jetrenim enzimima i brojnim neurološkim simptomima, istaknuo je dr. Kasun, pojasnivši i simptome takozvane “tihe celijakije” i “latentne celijakije”, čiji su simptomi potpuno atipični ili ih uopće nema, pa je u tom slučaju iznimno važna pravovremena sumnja liječnika i kvaliteta patoloških nalaza.
Među brojnim komplikacijama koje uzrokuje celijakija dr. Kasun je posebno istaknuo anemiju, osteoporozu, pojavu malignih bolesti i potreban kirurški tretman. Pojasnio je, također, načine pravilne dijagnostike kod djece i kod odraslih te u kojim je slučajevima potrebno provoditi testove na protutijela.
– Prognoze kod oboljelih su izvrsne ukoliko se drži doživotna bezglutenska dijeta. Terapija podrazumijeva upravo doživotnu bezglutensku dijetu, zatim, u nekim se slučajevima daju lijekovi koji će suzbiti imunološku reakciju, a znate da se velike nade polažu u prolil ednopeptidazu, odnosno peroralnu enzimsku terapija kojom bi se u probavnom traktu ubrzala razgradnja glutena, ali za što se još uvijek vrše istraživanja, istaknuo je dr. Kasun, zaključivši naposljetku da celijakija zahtijeva multidisciplinaran pristup, odnosno na celijakiju osim gastroenteorologa, trebaju pomišljati i pedijatri, neurolozi, psihijatri, dermatolozi, endokrinolozi i ginekolozi.
najnovije
najčitanije
Gastro
odličan recept
Uživajte u čokoladnoj torti koja sagorijeva masti
Hrvatska
završio u remetincu
Predao se Nikola Petrač, osumnjičenik u aferi mikroskopi
Županija
PROBLEMI U PROMETU
Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje!
Kultura
predstave
Kazalište lutaka danas domaćin jedinstvene kazališne čarolije u čak dva termina
Crna Kronika
nepoštivanje propisa
Zadarska policija ponovno nadzirala bicikliste i romobiliste, dobar dio dobio kazne
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!