Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nesreća vlaka

Butković: Prema prvim informacijama do nesreće je došlo zbog ljudske pogreške

Autor: Hina

14.11.2022. 12:49
Butković: Prema prvim informacijama do nesreće je došlo zbog ljudske pogreške

Foto: Sergej Drechsler/Novi listMinistar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak da je, prema prvim informacijama, do nesreće u kojoj je noćas na parkirane vagone na željezničkom kolodvoru Škrljevo naletio teretni vlak, došlo zbog ljudske pogreške.


„Po prvim informacijama koje imam, radi se o ljudskoj pogrešci, od strane prometnika vlakova,“ rekao je naglasivši da ne može govoriti o detaljima te da je riječ o prvim informacijama.


„Što se točno dogodilo utvrdit će nezavisna tijela i povjerenstvo koje je formirala HŽ infrastruktura te Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu,“ dodao je ministar Butković, koji je u ponedjeljak u Rijeci obišao gradilište državne ceste 403.
Teretni vlak vlak HŽ Carga je noćas oko 2,20 sati na željezničkom kolodvoru Škrljevo u blizini Rijeke udario u parkirane vagone željezničkog teretnog  operatera Enna transporta, pri čemu je došlo do iskliznuća lokomotive s kolosijeka. Jedna osoba je lakše ozlijeđena, očevid je u tijeku, a željeznički promet između Rijeke i Zagreba u oba smjera je obustavljen.Direktor HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, koji je također bio u obilasku gradilišta,  rekao je da je materijalna šteta je znatna, a nema teže ozlijeđenih.


„Željeznički promet je u prekidu, putnici se prevoze autobusima, a policija i naše službe su na očevidu,“ rekao je Krešić i dodao da će vagoni s pruge biti uklonjeni, a promet normaliziran čim očevid završi.


Na novinarsko pitanje kako s dogodilo da se vagoni nalaze na glavnom kolosijeku jer  su, navodno, morali biti na sporednom kolosijeku, Krešić je odgovorio da će se to utvrditi.


„To ćemo vidjeti, naše i povjerenstvo od Carga i Enne, zajedno s policijom i Državnim odvjetništvom utvrdit će što se točno dogodilo,“ naglasio je.


Na upit kada bi vagoni mogli biti uklonjeni s pruge, Krešić je odgovorio da će se vidjeti te da pretpostavlja da bi mogli biti uklonjeni za jedan ili dva dana.


„Čim završi očevid poslat ćemo stručne službe i pomoćne vlakove i ukloniti sve što treba,“ dodao je.


Iz HŽ Infrastrukture izvijestili su da je noćas u 2,20 sati u željezničkom kolodvoru Škrljevo, na trećem kolosijeku, teretni vlak HŽ Carga udario u grupu vagona željezničkog teretnog  operatera Enna transporta pri čemu je došlo do iskliznuća lokomotive s kolosijeka.


Naveli su da nema teže ozlijeđenih i smrtno nastradalih, policija provodi istragu, a prema prvim neslužbenim informacijama uzrok nesreće upućuje na ljudski faktor.


Željeznički kolodvor Škrljevo zatvoren je za promet vlakova, a putnici u željezničkom prometu na relaciji Rijeka-Plase, i obrnuto, prevoze se autobusima.


O nesreći su izvijestili i iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, navodeći da je lakše ozlijeđen strojovođa vlaka.


Istražitelji željezničkih nesreća su odmah po dojavi izašli su na teren radi provođenja očevida, koji je u tijeku.


„Nakon što se prikupe svi relevantni podaci o nesreći i napravi analiza svih prikupljenih podataka utvrdit će se je li bilo propusta u vezi sa sigurnosti željezničkog sustava te će se odlučiti o pokretanju ili nepokretanju sigurnosne istrage nesreće,“ naveli su iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.