ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PRIZNANJA

Buckinghamska palača objavila prve počasti u povodu rođendana kralja

Autor: Hina

17.06.2023. 09:15
Buckinghamska palača objavila prve počasti u povodu rođendana kralja

Foto: ReutersMeđu osobama kojima je britanski kralj Karlo odao počast u povodu svog prvog službenog rođendana kao monarha su glavna urednica Voguea Anna Wintour, bivša nogometna zvijezda Ian Wright i pisac Ian McEwan, objavila je kasno u petak Buckinghamska palača. Počasti se tradicionalno objavljuju u povodu monarhova službenog rođendana koji će se proslaviti u subotu paradom “Trooping the Colour”.


Kralj ima rođendan u studenome, al se on službeno obilježava u lipnju. Tradicija je da se tim povodom odaje počast kako poznatim osobama tako i ljudima koji su zadužili širu javnost i državu. Kralj je ginekologa Alana Farthinga, koji se brinuo o princezi Kate tijekom rođenja njezine djece Georgea, Charlotte i Louisa, imenovao zapovjednikom Kraljevskog viktorijanskog reda.


Farthing se smatra stručnjakom za ginekološki rak, a radi i u privatnoj bolnici King Edward VII u Londonu, koja se desetljećima brine za članove kraljevske obitelji. Najveća priznanja dodijeljena su glavnoj urednici Voguea Wintour, romanopiscu dobitniku Bookera McEwanu i profesoru medicine sa Sveučilišta Oxford Johnu Bellu, koji su proglašeni počasnim pratiocima kralja. Osnovan 1917. godine, red u kojemu su oni koji imaju zasluge od nacionalnog značaja ima samo nekoliko desetaka članova.
Bivši nogometaš koji je postao televizijski stručnjak Wright proglašen je časnikom Najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva, a Richard Moore, bivši šef vanjske obavještajne službe MI6 proglašen je vitezom. Pisac Sir Martin Amis proglašen je vitezom dan prije nego što je umro u svibnju u dobi od 73 godine.


Foto: Reuters