Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

REASSURANCE

Brod Kanadske mornarice HMCS Fredericton u Splitu

Autor: Portal ZL

10.03.2023. 21:45
Brod Kanadske mornarice HMCS Fredericton u Splitu

Fregata Kanadske kraljevske mornarice Kanadski brod Njegovog veličanstva (HMCS) Fredericton biti će u posjeti splitskoj luci između 12. i 16. ožujka 2023. s drugim brodovima Stalne NATO-ove Pomorske skupine 2 (SNMG2) u sklopu operacije REASSURANCE, kao kanadske potpore NATO-ovim mjerama osiguranja i odvraćanja. Kao saveznice u NATO-u, Kanada i Hrvatska imaju odlične bilateralne odnose i Hrvatska je redovito domaćin posjeta brodova Kanadske kraljevske mornarice.


Doprinos fregate HMCS Fredericton skupini SNMG2, kao dio NATO-ove visoke spremnosti i stalne prisutnosti na moru, dokazuje predanost Kanade u promicanju sigurnosti i stabilnosti u srednjoj i istočnoj Europi.


HMCS Fredericton je fregata klase Halifax koja je u službi od 1994. i može učinkovito odgovoriti na različite operativne nepredviđene situacije, kako u Kanadi tako i u inozemstvu, u ime kanadske Vlade.


Ovaj kanadski ratni brod sudjelovao je u nekoliko NATO misija, uključujući u dvije stalne NATO-ove pomorske skupine. Dodijeljen je kanadskim Pomorskim snagama Atlantic (MARLANT), s matičnom lukom u Halifaxu, Nova Škotska. Zapovjedni časnik HMCS Frederictona je zapovjednik Matthew Mitchell.