Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

EUROZASTUPNICA

Borzan: Smanjivanjem uporabe pesticida zaustavljamo rastući pomor pčela u Hrvatskoj

Autor: Portal Novi list

03.11.2023. 19:28
Borzan: Smanjivanjem uporabe pesticida zaustavljamo rastući pomor pčela u Hrvatskoj


Usvajanje nove Uredbe o pesticidima od strane Odbora za okoliš Europskog parlamenta, koja po prvi put uvodi obvezujuće ciljeve smanjenja njihove upotrebe, donijet će neosporne ekološke i zdravstvene prednosti, istodobno vodeći brigu i o poljoprivrednicima i o sigurnosti hrane.


Pesticidi, posebno oni koji se koriste u poljoprivredi, već neko vrijeme su pod budnim okom Europske unije zbog njihovog štetnog utjecaja na okoliš, uključujući sve veći gubitak oprašivača i degradaciju tla, kao i povezanih rizika za ljudsko zdravlje.


Ova Uredba, u skladu s prijedlogom Komisije, uvodi obvezujući cilj smanjenja svih pesticida za 50% te 65% za najopasnije pesticide do 2030. godine.
Također, grupa socijaldemokrata u Europskom parlamentu poboljšala je prijedlog osiguravajući poljoprivrednicima sve potrebne alate za prijelaz na ekološki prihvatljive alternative, uz zadržavanje svojih gospodarskih aktivnosti.


„Pozdravljam donošenje ove Uredbe, bila je prijeko potrebna jer prekomjerna upotreba pesticida uništava naše tlo, nanosi dugoročne posljedice po zdravlje ljudi i eko-sustav u u cjelini.


Svjedoci smo sve češćeg pomora pčela i u Hrvatskoj, pretjerana uporaba pesticida već neko vrijeme drastično smanjuje broj oprašivača, a ne trebamo napominjati koliko su nam oprašivači prijeko potrebni i kakve katastrofalne posljedice po čovječanstvo donosi njihovo uništavanje“, objašnjava Biljana Borzan


S obzirom na to da države članice imaju različite polazišne točke, odredit će svoje nacionalne ciljeve smanjenja od 15% do 65% na temelju parametara kao što su njihov intenzitet upotrebe pesticida i dosadašnji napori u njihovom smanjivanju.


„Kako bismo podržali poljoprivrednike u tranzicijskom periodu, izborili smo se za poboljšani pristup tehnikama kontrole pesticida, jer su one dokazale da su za neke usjeve konvencionalni poljoprivrednici uspjeli smanjiti upotrebu pesticida do 80% bez značajnog gubitka prihoda.


Također smo im osigurali bolji pristup ekološki prihvatljivim alternativama kako ne bi trpjeli štetu u svojim gospodarskim aktivnostima”, zaključuje Borzan.


Uredba o smanjenju pesticida će se nakon izglasavanja u Odboru za zaštitu okoliša naći na dnevnom redu plenarne sjednice u Europskom parlamentu.