Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Prosvjed liječnika

Beroš: " To da svaki treći liječnik odlazi van su obične laži"

Autor: Hina

17.03.2023. 15:56
Beroš:

Foto: Davorin Visnjic/PixsellMinistar zdravstva Vili Beroš u petak je, dan uoči liječničkog prosvjeda, opovrgnuo navode liječničkih udruga koje organiziraju taj prosvjed, da svaki treći mladi liječnik odlazi iz Hrvatske te ustvrdio da se liječničke udruge bore samo za materijalna prava i da im u fokusu nije interes pacijenata.


“Danas sam čuo da svaki treći mladi liječnik odlazi iz Hrvatske, to nije istina. Nastojat ćemo doći do pravih podataka i vidjeti kako stvari stoje”, rekao je ministar na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio pilot-projekt preventivnih programa.


Naime, predstavnici liječničkih udruga koje organiziraju sutrašnji prosvjed danas su, govoreći o slomu hrvatskog javnozdravstvenog sustava, naveli da svaki treći mladi liječnik napušta Hrvatsku, mnogi odmah nakon završetka fakulteta.
Već sada ga, kaže ministar, brinu konstatacije koje bi sutra mogli iznijeti prosvjednici, a koje nisu točne.


Dodao je kako ne negira da postoje problemi u sustavu, ali o njima, kaže, treba razgovarati.


“No, za dogovor je potrebna dobra volja, a ne razgovor s figom u džepu, potrebno je ponuditi održiva rješenja”, poručio je upozorivši na iskreni manjak želje i volje da se stvari riješe pregovorima i razgovorom.


Danas su prihvaćeni u Saboru i ključni zakoni za provedbu zdravstvene reforme, a Beroš je istaknuo da ne zna što je koncept za unaprjeđenje zdravstvenog sustava ako to nije reforma.


“Da li govorimo samo o materijalnim pravima? Mi ovdje govorimo o brizi za pacijente”, istaknuo je te upitao hoće li se prosvjedovati protiv poboljšanja zdravstvenog sustava, protiv uvođenja reda, protiv inspekcija koje detektiraju da liječnici rade istovremeno u javnozdravstvenim ustanovama i privatno.


Napomenuo je da su u srijedu počeli kolektivni pregovori za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, u kojima sudjeluje i Hrvatski liječnički sindikat, jedan od organizatora sutrašnjeg prosvjeda.


Beroš je stoga upitao kako taj sindikat može pregovarati u dobroj vjeri za stolom i istovremeno prosvjedovati na drugim mjestima, te ponovio da Liječnička komora, kojoj je Vlada dala javne ovlasti,  razmišlja isključivo o materijalnim pravima.


“Niz je tu elemenata koji će izaći na vidjelo. Činjenica je da ‘kuća gori, a mi dolijevamo benzin na vatru’. Mislim da nije utemeljeno, ali vjerujem da će to prepoznati građani i pacijenti”, poručio je Beroš.