Utorak, 3. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Nezadovoljni situacijom

I zadarski liječnici putuju na subotnji prosvjed

Autor: Nikolina Lucić

17.03.2023. 10:31
I zadarski liječnici putuju na subotnji prosvjed

Foto: Davor KovačevićLiječnici i zdravstveni djelatnici diljem Hrvatske odbrojavaju sate do subotnjeg prosvjeda u Zagrebu. Nezadovoljstvo plaćom, uvjetima rada i situacijom u domaćem zdravstvenom sustavu pet je krovnih liječničkih udruga ponukalo da se udruže u zajedničkom prosvjedu koji će se u Zagrebu održati u subotu.


Dugo najavljivani prosvjed i nakupljeno nezadovoljstvo nije uspio ugasiti niti ministar zdravstva Vili Beroš koji je nakon sastanka s predstavnicima udruga u zdravstvu prije kojih mjesec dana poručio kako su im vrata Ministarstva otvorena, ali traži da se problemi rješavaju »konstruktivnim dijalogom«, a ne na ulici. Jedan od razloga za prosvjed su i poražavajući podaci ankete pet krovnih udruga u zdravstvu, prema kojima je čak 97 posto ispitanika izrazilo nezadovoljstvo svojim radno – pravnim statusom. Anketu su proveli Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika, a ispunilo ju je 41 posto liječnika u javnom zdravstvu, odnosno njih 5700.


Od Tomislava Dominisa, predstavnika zadarske podružnice Hrvatske liječničke komore dobili smo potvrdu kako će se liječnici iz Zadra i Šibenika organiziranim prijevozom uputiti ka Zagrebu.
– Apsolutno podržavamo prosvjed i zahtjeve koje su naše kolege uputili ka Ministarstvu i Vladi. Oko 30 kolega iz Zadra i 15 iz Šibenika tako zajedno putuje na prosvjed, potvrdio nam je Dominis, a mi podsjećamo sa liječnici traže donošenje zakona o radno – pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada liječnika s vremensko – kadrovskim normativima i ukidanje »robovlasničkih« ugovora za specijalizante.