Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Arsenal zadarske atletike

Autor: Čedo Fabulić

04.03.2009. 23:00
Arsenal zadarske atletike

Foto: Filip BRALAU organizaciji Atletskog saveza Zadarske županije u prostoru Arsenala održano je deveto po redu proglašenje najboljih atletičara i atletičarki županije za 2008. godinu. Izbor je proveden od kategorije najmlađih pa do veterana i najuspješnijih klubova, a posebna priznanja dobili su zaslužni za promociju i razvoj atletike u županiji. U nazočnosti atletičara i atletičarki, roditelja te ljubitelja atletike, svečanom proglašenju nazočoli su župan Stipe Zrilić i tajnik Športske zajednice Zadarske županije Marijan Klanac koji su uručili neke od nagrada.
NAJBOLJI POLAZNICI ATLETSKIH ŠKOLA
AK Benkovac: Lovre Šarić, Miro Barišić, Luka Knez, Antonio Katuša, Luka Guzić, Ilija Livak i Marina Mišura.
AK Rogovo SV. Filip i Jakov: Martina Batur, Marija Brajković, Nika Morović, Marin Vitali, Gabrijel Majica i Mate Vitali.
AK Alojzije Stepinac: Ana-Marija Buljan, Nika Ražov, Manuela Bilić, Ana Katalinić, Bruno Galešić, Roberto Javor, Jakov Jović i Leon Hromić.
AŠK Zadar: Tina Meštrović, Katarina Strgačić, Lara Surić, Zara Ružić, Andrijana Lukić, Josipa Lukić, Glorija Žilić, Ivan Dukić, Renco Svorcina i Ivan Glavan.
MLAĐI KADETI
Paola Borović (AŠK Zadar) – u disciplini skok u dalj za mlađe kadetkinje bila je prvakinja Hrvatske, viceprvakinja Hrvatske u dvorani, pobjednica Nestle Školske atletske lige Hrvatske, zauzela je treće mjesto u finalu kupa Hrvatske u skoku u dalj za starije kadetkinje. Najbolji rezultat joj je 5.45 metara.
Šime Knez (AŠK Zadar) – prvak Dalmacije u skoku u dalj za limače, prvak Hrvatske za limače u trčanju na 50 metara osvojio je 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske u skoku u dalj i osvojio je 2. mjesto u štafeti 4×60 i 3. mjesto u štafeti 4×100 na prvenstvu Hrvatske za limače. Rezultati su 4.41 m u skoku u dalj i 7.52 sekunde na 50 metara.
STARIJI KADETI
Ines Ikić (AŠK Zadar) – u skoku u dalj u svojoj kategoriji je osvojila prvo mjesto na dvoranskom prvenstvu Hrvatske, 2. mjesto na prvenstvu Hrvatske na otvorenom, pobjednica kupa Hrvatske, a u troskoku je viceprvakinja Hrvatske. Kadetska je reprezentativka Hrvatske u skoku u dalj. Najbolji rezultati su joj 5.50 metara u dvorani i 5.46 na otvorenom.
Ante Batur (AŠK Zadar) – prvak Dalmacije u bacanju koplja i bacanju loptice, prvak Hrvatske u bacanju koplja, pobjednik kupa Hrvatske u bacanju koplja. Kadetski je reprezentativac Hrvatske u bacanju koplja. Najbolji rezultat mu je 53.55 metara u bacanju koplja od 600 grama.
MLAĐI JUNIORI
Andrijana Vunić (AŠK Zadar) – prvakinja Hrvatske za mlađe juniorke u bacanju diska osvojila je 3. mjesto u bacanju koplja i 2. mjesto u bacanju diska na prvenstvu Hrvatske za starije juniorke, osvojila je 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske u bacanju koplja za seniorke, osvojila je 3. mjesto u bacanju kugle i bacanju diska na Igrama mladih Alpe-Jadran u Mađarskoj za mlađe juniore. Reprezentativka je Hrvatske za starije i mlađe juniorke.
Antonio Grdić (AŠK Zadar) – treće mjesto na prvenstvu Hrvatske u dvorani za mlađe juniore na 60 m, 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske za starije juniore na 60 m, 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske za mlađe juniore na 100 m i 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske za starije juniore na 100 m. Najbolji rezultat mu je 7.23 sekunde na 60 m u dvorani, a na 100 m trčao je 11.41 sekunde.
STARIJI JUNIORI
Petra Vulić (AŠK Zadar) – treće mjesto na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske za seniorke u bacanju koplja, viceprvakinja je Hrvatske u bacanju koplja za seniorke, osvojila je 3. mjesto na međunarodnom atletskom mitingu u Splitu u kategoriji seniorki.
Stipe Žunić (AŠK Zadar) – prvak Hrvatske u bacanju koplja za starije juniore, viceprvak Hrvatske u bacanju diska i bacanju kugle za starije juniore, osvojio je 18. mjesto na prvenstvu svijeta u bacanju koplja za starije juniore, bio je 3. u bacanju koplja na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu, viceprvak Hrvatske u bacanju koplja za seniore. Juniorski je reprezentativac Hrvatske.
SENIORI
Matea Baričević (AŠK Zadar) – rezultat 173 cm u skoku u vis vrijedan 926 bodova.
Dino Pervan (Olympionik) – rezultat 7.33 u skoku u dalj vrijedan 1022 boda.
VETERANI
Vilma Galešić – Fatović – prvakinja Hrvatske u kategoriji na 60 metara u dvorani, prvakinja Hrvatske na 100 i 200 metara na otvorenom.
Borislav Perica – prvak Hrvatske na 400 i 200 metara u svojoj kategoriji, prvak Balkana na 400 m. Sudionik svjetskog prvenstva za atletske veterane koje se održalo u Ljubljani.
CESTOVNO I PLANINSKO TRČANJE
Lovre Kalac (HAK Sv. Ante) – prvak Zadarske županije u krosu, šesti na prvenstvu Hrvatske u planinskom trčanju i pobjednik mnogih cestovnih utrka u Zadarskoj županiji.
BRZO HODANJE
Saša Radotić (HAK Sv. Ante) – treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske u hodanju na 20 kilometara.
NADE GODINE
Mlađa kadetkinja Lucija Zubčić (AŠK Zadar) – rezultat od 159 centimetara u skoku u vis.
Toni Alvir (AK Alojzije Stepinac) – rezultat 1.37 minuta na 600 metara.


 MIJOLOVIĆ: SVE KVALITETNIJI REZULTATI


Slobodan Mijolović, predsjednik Atletskog saveza Zadarske županije
– ASZŽ je uspio povećati klubove i članstvo pa je tako atletska baza 2001. godine s nekih pedesetak atletičara do sada narasla na više od 450 atletičara. Rad i treninzi idu progresivno iz godine u godinu pa dolaze i kvalitetniji rezultati. Tako sada imamo atletičare na prvenstvima Europe i svijeta u juniorskim kategorijama te na međunarodnim mitizima. Drago nam je da imamo velike potencijale u liku Stipe Žunića, Dina Pervana, Mateje Baričević i svih onih koji kucaju na vrata reprezentacije u mlađim dobnim kategorijama. Spomenuo bih još da radimo da Zadar dogodine dobije organizaciju proglašenja najboljih atletičara Hrvatske.
 PRIZNANJA


Posebna priznanja dobili su novinar Drago Marić za izniman doprinos očuvanja pisane riječi o povijesti zadarske atletike, Marijan Klanac za dugogodišnji doprinos razvoju atletike u Zadarskoj županiji, Stipan Vukas za 30 godina neprekidnog bavljenja atletikom, Branislav Veršić iz Vinjerca za istrčanih 400 utrka.
Priznanja za promociju trčanja u Zadarskoj županiji dobili suRajko Marković, Senad Smailagić, Rajko Pantalon, Branislav Veršić, Damir Dukić, Borislav Perica, Stipan Vukas, Slavko Klapan, Mladen Kolanović, Saša Radotić, Ivan Pikunić, Lovre Kalac, Elvis Čulina, Alan Sinovčić, Tihomir Paleka, Ivo Kardum, Dragan Kraljev, Nikola Filipović, Ante Filipović, Joso Filipović, Milivoj Klarić, Branko Zorić i Goran Burčul.
Volonter godine jeBranko Zorić (KAV Zadar), najbolji trener Predrag Saratlija (AŠK Zadar a najbolji klub AŠK Zadar.