Utorak, 28. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tko su oni?

Hrvati posredovali u pola milijarde teškom preuzimanju udjela Fortenove

Autor: Hina

07.11.2022. 11:30
Hrvati posredovali u pola milijarde teškom preuzimanju udjela Fortenove

Foto: Borna Filić/PIXSELLKrešimir Filipović (46), malo poznati rusko-hrvatski poduzetnik navodno uključen u pola milijarde eura teško preuzimanje udjela Fortenove, došao je od anonimnog inženjera iz zagrebačke Mamutice do moćnog ruskog industrijalca, piše u ponedjeljak Jutarnji list.


Dnevnik za Filipovića navodi i da ima mjesto u društvu Vladimira Putina te da je, prema ruskim izvorima, životni partner najmoćnije moskovske političarke Anastasije Rakove.


Doznao je to Jutarnji list istražujući poslovne i privatne biografije dvojice hrvatskih poduzetnika s ruskim vezama Krešimira Filipovića i Miodraga Borojevića, koje se stavlja u sam centar poslovnog trilera u Fortenovi kao navodne pomagače misterioznog arapskog investitora Saifa Alketbija.


Tvrtka Velestroj
Filipović je, doznaje se, većinski vlasnik i direktor moćne ruske građevinske tvrtke Velestroj sa sjedištem u Moskvi, navodno dobro povezan s ruskom vlašću od koje dobiva poslove i, prema pisanju ruskih medija, životni partner Anastasije Rakove, zamjenice moskovskoga gradonačelnika Sergeja Sobjanina, s kojom ima djecu i nekretninu u elitnom moskovskom rezidencijalnom naselju u ulici Fadejeva, gdje stanovi navodno koštaju do 1,5 milijuna eura. Zato ga u ruskim medijima nazivaju “balkanski novčanik Vladimira Putina”.


Prema izvorima Jutarnjeg nagađa se da je njegova tvrtka Velestroj, koja je radila na mnogim važnim državnim projektima u cijeloj Rusiji, sada zapala u velike financijske gubitke. Budući da se ti gubici mjere u stotinama milijuna eura, sumnja se da je upravo angažman arapskog šeika za kupnju udjela Sberbanke u Fortenovi poslužio da se riješe Filipovićeva potraživanja.


Jasne veze


Borojević je, pak, Filipovićev poslovni partner, donedavni član Upravnog odbora Fortenova grupe i prije toga čelnik ruskog lanca supermarketa i trgovca hranom smještenog u Moskvi O’Key Group. On je isticao da ima dobre veze s ruskom Sberbankom. Borojevićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković tvrdi da njegova ulogu u pregovorima oko Fortenove “nije bila nikakva bitna”.


Ipak, veze Filipovića i Borojevića su jasne.


Pokrenuli su tvrtku Fil Adria Turist u koju je Filipović u razdoblju od 2010. do 2016. navodno stavio nekoliko stotina milijuna kuna iz svojih ruskih tvrtki, kako doznajemo. Poslužila je, među ostalim, i za kupnju odmarališta Mali Lošinj. Što se nekretninskog posla tiče, uložili su oko 30 milijuna eura u zemljišta u Središću, na Martinovki, te u Zadru, pišu novinari Jutarnjeg lista Filip Pavić, Krešimir Žabec i Marko Špoljar.