Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Glavni izvršni direktor

Peruško: Fortenova i dalje funkcionira s ruskim suvlasništvu

Autor: Hina

08.11.2022. 10:48
Peruško: Fortenova i dalje funkcionira s ruskim suvlasništvu

Foto: Patrik Macek/PIXSELLGlavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško kazao je u razgovoru za Večernji list od ponedjeljka da Fortenova i dalje funkcionira s ruskim suvlasništvom.


“Prvu vijest o tome da je Sberbanka dogovorila prodaju svoje kompanije SBK ART s investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dobio sam doslovce par minuta prije nego što je Sberbanka objavila informaciju o prodaji na svojim stranicama”, kazao je Peruško.


“Odmah nakon toga na web portalima hrvatskih medija osvanulo je očito unaprijed pripremljeno i poslano priopćenje kupca te kompanije. Tako je i do Uprave Fortenova grupe ta informacija došla preko medija, u isto vrijeme kada i do ostatka javnosti”, dodao je.


Vrlo kratak mail
U razgovoru s novinarom Mislavom Šimatovićem Peruško je rekao da nikakvog kontakta od strane kupca kompanije SBK ART ili nekoga tko bi ga predstavljao prema menadžmentu Fortenova grupe nije bilo do četvrtka, 2. studenoga kasno poslijepodne.


Tada je na email adrese pojedinih izvršnih direktora i članova Upravnog odbora stigao vrlo kratak mail, a koji su nekoliko sati prije toga također vidjeli u – medijima.


Drugih kontakata, osim tog emaila od nekoliko rečenica, s čijim je sadržajem upoznata i cijela javnost nije bilo, dodao je.


Nisu ulazili u detalje


Peruško je kazao i da je Miodrag Borojević, koji se u spomenutom dealu pojavio kao posrednik, odnosno financijski savjetnik, dao ostavku u Upravnom odboru Fortenove nakon što se pokazalo da neki njegovi postupci nisu bili u skladu s Etičkim kodeksom kompanije. Sa svime su naravno bili upoznati svi drugi članovi Upravnog odbora. U detalje kao kompanija nismo ulazili tada, niti ćemo to napraviti sada.


Mislim da je kada su ovako velike transakcije u pitanju i vrlo iskusnim timovima financijskih savjetnika, a pogotovo pojedincu, praktički nemoguće napraviti pravu procjenu vrijednosti ako nema uvid u aktualne, recentne podatke o poslovanju i dovoljno vremena za dubinsko snimanje, kazao je Peruško za Večernji list.