Utorak, 25. ožujka 2025

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VINO TJEDNA

Jagunić Blanc De Blancs: Obiteljska tradicija koja osvaja i srca i nepca

Autor: Manuela Plohl

13.03.2025. 16:08
Jagunić Blanc De Blancs: Obiteljska tradicija koja osvaja i srca i nepca

Foto: Vinarija Jagunić



Plešivica, biser hrvatskog vinogradarstva, krije priču koja se pretače iz generacije u generaciju, s loze u bocu, iz tradicije u suvremenu vinsku bajku. Na tom sunčanom i vapnenačkom tlu cvjeta vinarija Jagunić, obiteljski projekt braće Dominika i Martina – vinara posvećenih stvaranju vina koja osvajaju nepca i srca.


Jedinstvenost podneblja


Vinarija Jagunić priča nam priču o obitelji koja neumorno istražuje načine prikaza terroira. Vinogradi im se prostiru na sedam hektara: Veliki dol (dvije pozicije), Pečnjak (četiri pozicije), Hrvojka (tri pozicije) i Doma (jedna pozicija neposredno uz samu vinariju).


Posebnost predstavljaju vinogradi Hrvojka i Doma koji su smješteni unutar slavnog plešivičkog amfiteatra, što dodatno naglašava jedinstvenost i kvalitetu grožđa koje ovdje sazrijeva.




Dominik Jagunić poznat je kao vrhunski majstor proizvodnje pjenušavih vina, a svoju reputaciju stekao je beskompromisnim pristupom kvaliteti i tradicionalnom metodom sekundarne fermentacije u boci.


Posvećenost detaljima i dužini odležavanja na kvascima, omogućilo je stvaranje pjenušaca koji se redovito ističu na vinskoj sceni Hrvatske, ali i šire.


Liniju pjenušaca čine: entry level linija Three Stars s jednim bijelim i jednim ružičastim pjenušcem te premium linija koju čine Blanc de Blancs i Blanc de Noirs.


No, da priča ne bi ostala samo na pjenušavim vinima, upućuje nas drugi dio palete ove obiteljske vinarije.


Karakter i osebujnost


Dok se svijet vina ubrzano mijenja, Jagunići ne ostaju po strani. Njihova Amber Selection linija donosi izuzetnu paletu maceriranih vina poput Traminca Crvenog, Pinota Sivog, Rieslinga i Rieslinga iz kasne berbe, uz dodatne intrigantne etikete poput Killer Queen i Signature No.1.


Dugotrajna maceracija daje ovim vinima karakter i osebujnost, dok besprijekorna higijena u proizvodnji jamči čistoću mirisa i okusa. Jagunić amber vina govore o hrabrom iskoraku u relativno neistražene vinske teritorije.


Planovi za budućnost ove obiteljske vinarije obuhvaćaju izgradnju novog podruma za proizvodnju i preradu, što će omogućiti dodatni iskorak u kvaliteti.


Investicija će omogućiti kreativniju izradu pjenušaca uz nezaobilazno blendiranje većeg broja vina iz rezervi. Upravo to, dodatno će obogatiti njihova pjenušava vina, baš kao što to stoljećima čine najbolji majstori u francuskoj regiji Champagne.


Jagunić Blanc de Blancs, 2021


Jagunić Blanc de Blancs, stvoren od 100 % chardonnaya, prvi put proizveden 2016., sada je već prepoznat kao buduća ikona Plešivice. Beskompromisna posvećenost kvaliteti izražena je kroz klasičnu metodu, kojom nastaje pjenušac izrazite elegancije i profinjenosti.


Blanc de Blancs iz berbe 2021., koji sam imala zadovoljstvo kušati, proizveden je u kategoriji Brut, a odležao je čak 32 mjeseca na kvascima, što mu pruža lijepu autolitičnu crtu i dubinu okusa.


BdB iz berbe 2021. očarava zlatno-žutom bojom i elegantnim, sitnim perlanjem koje nježno pršti na nepcu. Na nosu se otvaraju slojevite arome citrusa, zelene jabuke, bijelog cvijeća i mirisnih brioša.


Nepce se ističe izuzetno svježim i balansiranim okusom koji također karakteriziraju citrusne i jabučne note, uz dodatnu aromatiku dunja i badema. Kremasti tonovi kvasaca te suptilna mineralnost protežu se kroz dugi, rafinirani završetak. Ovaj pjenušac idealno odražava terroir i pokazuje svu raskoš i potencijal sorte chardonnay na Plešivici.