ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

tv svekrva

Prosvjedi koji nisu smjeli pasti na praznike

Autor: Mario Padelin

07.03.2024. 14:42
Prosvjedi koji nisu smjeli pasti na praznike

Foto: Marko Lukunic/PIXSELLNa vijestima smo vidjeli prilog o prosvjetarima koji su prosvjedovali po Zagrebu jer im nije dobro, plaće nikakve, a (što je po meni i najvažnije) nije im lako raditi s divljom i neodgojenom djecom i njihovim poluludim roditeljima. Ja, dakle, razumijem njihove probleme, ali nikako ne mogu prihvatiti jedan od njihovih argumenata, a radi se o tome da je netko bio toliko bezobrazan da je usporedio njihove plaće s plaćama medicinskih sestara. Bilo bi mu bolje da je o tome šutio nego da ja počnem to analizirati. Ma koji je to bezobrazluk, bahatost i da sada ne nabrajam što sve ne, jer ako će uspoređivati, onda bi trebao usporediti i koliko tko radi, a tu je rezultat vrlo zanimljiv.


NIJE PAMETNO USPOREĐIVATI BABE I ŽABE


Naime, osoba koja dnevno radi uvrh glave pet sati (medicinska sestra radi 8 do 12), koja petkom ide na debeli vikend (sestra nema vikende, ona ima dežurstva koja joj su joj plaćena jadno i nikako), a da i ne spominjemo praznike koje prosvjetari imaju toliko da im se ni broja ne zna, dok sestra ima kao i svi normalni ljudi 4-5 tjedana (i to ne kada ona hoće), ipak bi trebala biti malo realnija kad se uspoređuje s medicinskim sestrama.


Tu je još i dugo toplo ljeto koje prosvjetari moraju prekinuti već negdje oko 20. VIII kada imaju onu famoznu sjednicu, nakon koje imaju još dva tjedna slobodno gdje jedno od njih dežura u ime svih. Medicinska sestra može samo sanjati o tome da će se sa svojom djecom kupati u moru, jer ako i dobije dva tjedna preko ljeta i ta će joj dva tjedna prisjesti s obzirom da je više nego sigurno kako će je pozvati da se vrati jer nema ljudi, a netko treba brinuti o desetinama tisuća turista koji hrle u naš lijepi grad i pune džepove skoro svih, samo ne zdravstvenih djelatnika i prosvjetara.
Da ponovim. Prosvjetari imaju pravo da se bune jer im u današnje vrijeme nije lako s divljacima. Naravno, ne mislim na sve učenike, čak ne ni na većinu, ali dosta je da imaš par bahatih kretena pa da ti rad prisjedne, ali uspoređivati babe i žabe nije baš pametno, a pogotovo kada se među prosvjednicima nalazi i jedna knjižničarka.


Njoj je zbilja još i teže nego sestrama i nastavnicama. Ipak, dobro je da je prosvjed zakazan za prošli tjedan, jer da je pretprošli onda bi morali pokvariti tjedan dana školskih praznika koji su ove godine pali s neba i poremetili život medicinskim sestrama koje su se morale nekako snaći za čuvanje vlastite djece, koja su te praznike provela sama u kućama jer su im mame radile u tri smjene.


TUŽNA PRIČA O DRAGOJ KASANDRI


Upravo je zanimljivo kako se novinari iz raznih redakcija i portala često, kada nemaju o čemu pisati, sjete pokojnih glazbenika, glumaca i drugih poznatih, čija smrt nije bila uobičajena pa je dobra tema za lešinarenje i kopanje po tuđoj, nesretnoj intimi. Dugo je godina pokojna Magi iz EKV-a bila omiljena meta takvih i uvijek se pisalo jedno te isto, kako je bila divna, lijepa, talentirana, a onda bi se sadistički rastakalo kako je bila ovisnica, kako je bijedno živjela i umrla, a osobito im je bilo zanimljivo kako je prodavala stanove i garaže te je još samo nedostajalo da prilože i vlasničke listove i ZK izvatke.


Zadnjih nekoliko tjedana svi su se odjednom sjetili Kasandre koja se povukla na vrhuncu slave i živjela skromno i povučeno do svoje prerane smrti. Ona je živjela uredno, nije se drogirala, nije se eksponirala u javnosti i kao takva nije zanimljiva kao Magi, ali u nedostatku dramatičnijih podataka dobra je i ona. Te kako je bila zvijezda, kako je imala skupe spotove, kako ovo kako ono, a o podatku o četiri oktave njenoga glasa (koji je bio alt, čini mi se) bolje ne raspredati.


A kakva je bila Kasandra? Bila je divna i skromna djevojka. Davne 1994. ili 95. kao član Organizacionog odbora Zadar festa bio sam zadužen da dočekam nju i još dvije tadašnje »zvijezde«. »Zvijezde« su bile blago rečeno antipatične, prepotentne, potkapacitirane, dok je Kasandra bila sve suprotno od toga.


Rijetko sam sreo tako dragu i pristupačnu slavnu osobu, a da i ne govorimo o fantastičnoj pjesmi »Kazna« koju je te godine izvela u Jazinama, a za koju joj je, da se i to zna, glazbu i stihove napisala naša Zadranka (nažalost i ona pokojna) Olja Dubroja. Tko sumnja neka pogleda spot i posluša pjesmu. Pamtimo ih po pjesmi… I Kasandru i Olju.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Zadarskog lista.