ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HAJDEMO U VISINE

Velebit ne mora biti zahtjevan, vrlo je zabavan i sadržajan

Autor: Nikolina Lucić

29.09.2023. 18:38
Velebit ne mora biti zahtjevan, vrlo je zabavan i sadržajan

Foto: Zadarska županija

Iako se većini stranih turista na spomen zadarske regije u mislima vrte slike naših prelijepih plaža, pravi avanturisti i istraživači uputit će se prema Velebitu, najdužoj hrvatskoj planini koja se diči prirodnom raznolikošću, jedinstvenim krškim krajolicima i intrigantnom poviješću. Zbog prirodnih osobitosti proglašena je parkom prirode, a ovdje savjetujemo pet različitih načina za uživanje u njezinoj moćnoj ljepoti.


Na području oko Velebita nalazi se i oko 80 špilja i jama, od kojih su najprivlačnije špilja Modrič, Cerovačke špilje te špilje Manita peć i Strašna peć na Dugom otoku. Predlažemo da ih sve obiđete jer svaka čuva svoju čaroliju. Međutim, ako nemate vremena, naš bi savjet bio da odaberete Cerovačke špilje i onu najpoznatiju – špilju Modrič.


Ljepote zadarskih planina


Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj, a rado ih se posjećuje još od 1951. godine.


Foto: PP Velebit


Sastoje se od tri špilje, a svaka je bogata spiljskim ukrasima i krškim osobitostima. Poznate su po ljepoti stalaktita i stalagmita duginih boja, fosilnim ljudskim kostima i brončanim sjekirama.


S druge strane, špilja Modrič poznata je po stalaktitima od tla do stropa, stalagmitima, stupovima i speleotemima. Bit ćete zapanjeni pronađenim fosilnim ostacima čovjeka iz brončanog doba, zajedno s ostacima keramike starima 4.000 godina.


No, osim u istraživanju špiljskog života na Velebitu se može uživati i kroz fotosafari terenskim vozilom, što je najjednostavnija opcija obilaska planine namijenjena rekreativcima i turistima koji ne borave često u prirodi. Ovaj safari pogodan je za sve razine tjelesne spreme.


Fotosafari je pogodan za sve uzraste i nije fizički zahtjevan, pa je idealan za cijelu obitelj. Naučit ćete ponešto o lokalnome ljekovitom bilju, cvijeću, endemskim vrstama i o tome kako je izgrađena ta povijesna cesta. Putem ćete proći uz lokacije iz poznatog filma »Winnetou«, snimljenog prema romanima Karla Mayja, očarani mirisima kadulje, timijana i metvice dok promatrate divlje konje.Nacionalni park Paklenica koji objedinjava sve prirodne i speleološke osobitosti Velebita možete iskusiti i kroz vođene ture koje najčešće kreću s najveće visoravni na Velebitu. Kada stignete na cilj, možete uživati u jednom od najljepših pogleda na pakleničke šume bukve i crnog bora.


Ovaj umjereno zahtjevan uspon traje sedam sati uz dva sata odmora i pokriva nešto više od 11 kilometara, u usponu od ukupno 505 metara i spustu od 1.283 metra.


Avanturizam na Velebitu


Uskočite u terensko vozilo i uputite se na polazište sa svojim vodičem. Vožnja do Libinja, na 780 metara nadmorske visine, traje nešto više od sat vremena. Tamo započinje trosatni uspon prema drugome najvišem vrhu Velebita, Svetom brdu, na 1.750 metara nadmorske visine.


Kad stignete na cilj, možete fotografirati more svjetala nasuprot Zadra, diviti se pogledu na Liku, zadarsko zaleđe ili otoke prije kratkog odmora pod zvijezdama nakon kojeg slijedi buđenje uz veličanstveni izlazak sunca! Nakon uživanja u čaroliji jutra, krenut ćete na petosatni spust prema klancu Mala Paklenica.Za one malo fizički izdržljivije tu je ambiciozni trosatni biciklistički obilazak, koji pokriva gotovo 34 kilometra asfaltirane i makadamske staze do vidikovca Tulove grede.


Kad stignete na cilj, uživat ćete u širokim vidicima koji se otvaraju na jadranske otoke prije no se počnete spuštati niz padinu južnog Velebita. U vožnji po stjenovitom vapnenačkom konglomeratu neobičnih krških oblika, stići ćete do vrha Sveto brdo.


Ako ste pak ljubitelji sportova na vodi, uživat će te u obilasku rijeke Zrmanje kajakom. Nakon polaska iz Obrovca uputit ćete se do Novigradskog mora kako biste otkrili ljepote zrmanjskog područja. Na ovome izletu kajakom zasigurno će vas zadiviti kristalno čista krška rijeka Zrmanja i njezin kanjon dubok 200 metara.


Lagano veslanje sve je što potrebno za uživanje u miru i ljepoti kanjona Zrmanje. Ovaj opušteni 14 – kilometarski izlet kajakom pogodan je za obitelji s djecom. Idealan je ljeti jer se u Zrmanji može plivati.