
U divljini podno Velebita, gdje priroda oblikuje krajolik oštrom ljepotom, nastao je pjenušavi dragulj koji skriva stoljetnu priču o medu i tradiciji. U svijetu gdje se vina često smatraju »kraljevima« svečanih pića, jedan obiteljski OPG iz Maslenice odlučio je promijeniti pravila igre i stvoriti pjenušac od – meda. I to ne bilo kojeg meda, već onog podno moćne planine, gdje pčele skupljaju nektar s najraznovrsnijih ljekovitih biljaka i cvijeća ovog surovog, ali veličanstvenog kraja.
Stoljetna tradicija
Osnivač OPG-a Barichevich 1853. godine, Martin Baričević, nije slučajno krenuo ovim putem. Njegova obitelj više od stotinu godina proizvodi medovinu, drevno piće koje su pili i uz koje su se krunili kraljevi.
– Na našem području nikad nije bilo vinove loze zbog klimatskih uvjeta, pa smo umjesto vina proizvodili i pili medovinu, prisjeća se Martin. Ovaj povratak korijenima bio je nadahnut željom da se očuva obiteljska tradicija osobito jer mlađi trenutačni nositelj OPG-a, Luka Baričević, želi nastaviti na tragu te tradicije, ali i otvoriti vrata novim idejama – poput »pjenušca od meda«, odnosno pjenušave medovine, koja je popularna u Europi, osobito u Francuskoj. Svom je pjenušcu od meda dao ime – Tulo.
– Moj se pčelinjak nalazi podno Tulovih greda, simbolu ovog kraja, koje mi kao lokalci još nazivamo Tulo, odlučio sam da je to idealan naziv. Još uz to ima dozu mistike jer su, prema predaji, tamo vile igrale kolo. S obzirom na to da je ovo jedan jedinstveni proizvod, mističan kao i vile, drugačiji od drugih, mislim da mu savršeno paše, govori nam Martin ulijevajući nam taj poseban pjenušac.
Tisuće mjehurića ispunili su visoku staklenu čašu. Inovativni pristup rezultirao je proizvodom koji iznenađuje svojom suptilnošću – unatoč očekivanjima da bi pjenušac od meda mogao biti presladak, fermentacija osigurava balans. Svaka boca Tula, nosi jedinstvenu aromu lokalnog bilja i cvijeća, dajući ovom pjenušcu jednu specifičnu notu.
– Uz dobar okus, ima ljekovita svojstva. Baš poput naše medice, u kojoj se nalazi čak osam ljekovitih trava. Ne znam koliko znate, ali alkohol s medom brže ulazi u krvožilni sustav pa time jače podupire ta zdrava svojstva trava. Da, ispada da je naš alkohol zdrav, smije se Martin.
Pjenušavi med
Njegov najstariji sin Luka krenuo je očevim stopama. Od petoro djece koliko ih broji Martin, on je pokazao najviše želje da preuzme kormilo obiteljskog gospodarstva koje je registrirano 2013. godine. On je bio taj koji je predložio da se prezime prilagodi zapadnjačkom tržištu i sve brojnijim strancima koji ih posjećuju.
– Osim što ćemo im ponuditi naš domaći med, unikatan pjenušac i ukusnu medicu, imat će priliku kušati povijesnu medovinu i poseban liker od pelina s medom! Uz sve to, želimo još i praviti naše domaće medenjake, dok ćemo ostale suhomesnate proizvode nabavljati iz lokalnih, susjednih OPG -a poput vina, panceta, pršuta, šokola, ličkog škripavca, pojašnjava Luka te dodaje posebnu opciju taksi prijevoza do njihovog gospodarstva. Ali ovaj posao nosi sa sobom i rizike. Tako je Luka jedno završio u krevetu zbog napada pčela.
– Najgore od svega što ja taj dan nisam puno jeo i moram priznati da su me zbog toga ubodi dobro »smutili«, ostao sam ležati u krevetu do kraja dana, prisjeća se ovaj mladi magistar kojem je strast prema pčelarstvu ipak jača od straha od uboda. Kaže, nije opasan posao ako znaš što radiš. Vrste meda Martin ne voli specificirati. Tvrdi, one ovise o godini, o biljkama koje »mede« i u koje doba.
– Ukratko, koliko godina, toliko vrsta meda! Naime, pčele idu primarno na onaj cvijet koji je najdominantniji u tom trenutku. A to ovisi o puno faktora, o vlazi, o suncu, vjetru. Tek se naknadno može utvrditi koji je postotak čega u medu. Vrstu meda definira i lokacija, naravno. Najiskrenije, mislim da je med najlakša namirnica za patvorenje. I to me ljuti, jer imam osjećaj da svi sve znaju o medu, a zapravo nitko ništa ne zna. I ja učim iz godine u godinu, a gotovo sam cijeli život u ovome, jasan je Martin.
I dok sunce polagano zalazi iza Tulovih greda, a vjetar do Velebita donosi mirise mora i planinskih biljaka, čini se kao da vrijeme ovdje teče sporije, u ritmu prirode. Maslenica nije samo mjesto na karti, zahvaljujući ovoj obitelji ona postaje dom jednog drevnog, gotovo mitskog putovanja kroz okuse, mirise i povijest koja je ovdje utkana u svaku bocu.
najnovije
najčitanije
Zadar
16. srpnja
Pet vijesti dana: Rekordne naknade za bebe, mahune po 10 eura, slavni šahist u Zadru
Kultura
za svakog ponešto
Donosimo tjedni pregled događanja u Zadru i županiji
Scena
hrvatSKi reper
Ante Cash o selidbi u Zadar: ‘U Zagrebu ne možeš odgajati katoličku obitelj’
Svijet
uništena pozornica
Veliki požar na pozornici jednog od najvećih svjetskih festivala
Scena
slavni podcaster
Joe Rogan snimljen na obiteljskom odmoru na Braču
Crna Kronika
PU SPLITSKO DALMATINSKA
ŠOKIRAO GRAĐANE Sjedio gol na platou pored mora i samozadovoljavao se, uhićen je
Zadar
POTRAGA ZA SMJEŠTAJEM
Tko si još može priuštiti najam stana u Zadru? Raste broj oglasa za dugoročni najam stanova
Županija
CRNA TOČKA
STRAH ZA ŽIVOT Djeca se na Babindubu ne igraju u dvorištu zbog jurećih automobila!
Scena
hrvatSKi reper
Ante Cash o selidbi u Zadar: ‘U Zagrebu ne možeš odgajati katoličku obitelj’
Nogomet
Pave Jusup