Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

LJETNI MJESECI

Glazba, ples, sport, kultura i zabava - za svakog nešto!

Autor: Nikolina Lucić

28.06.2024. 08:00
Glazba, ples, sport, kultura i zabava - za svakog nešto!

Foto: Mislav Klanac

Ljetni su mjeseci tradicionalno bogati različitim kulturnim i zabavnim manifestacijama u svakom kutku naše regije. Od glazbe i plesa, do sporta, kulture i zabave – za svakog po nešto! U sljedećim retcima zato donosimo nama najzanimljivije manifestacije koje su u kalendaru za ljetne mjesece.


Saljske užance


Najpoznatija dugootočka fešta, koja u selo dovodi posjetitelje iz svih krajeva svijeta, a ove će godine biti još posebnija, jer »Tovareća mužika«, koja je Sali i Dugi otok upisala na kartu najzanimljivijih događaja, ove godine slavi 65. rođendan, dok 25. rođendan slave »Pulići«, pomladak koji nastavlja ovu jedinstvenu tradiciju.Nema kuće u selu koja nije dala mužikaša. Tradicija je to koja se prenosi s koljena na koljeno. Rođendan je već proslavljen u travnju, no najveća otočka fešta »mužikaše« će zasigurno nagnati da posjetiteljima prirede najbolji nastup do sada.


Kako mjesto Sali ima stoljetnu ribarsku tradiciju, svaka je kuća u prošlosti imala rog, koji je služio za davanje signala pri lovu na plavu ribu. Međutim, mlađi naraštaj dosjetio se još jednog načina na koji se može upotrijebiti ovaj predmet; kao glazbeni instrument.


Sve je počelo kao šala na račun onih koji se vjenčaju u poznim godinama. Mladi iz sela tada bi stvarali batarele, tj. glazbu nastalu nasumičnim skupom instrumenata iz Saljskih kuća, kao što su teće i sumpreši.


Tu je i naš tradicijski rog, kojeg su ribari koristili za lov po magli, kako bi se mogli orijentirati na moru, pojasnio je Raljević, dodavši kako bi za svake svadbe udovica mladi »na kupu« išli do kuće u koju se udovica preudaje i rugali se.


»Saljske užance« i ovog će ljeta tako najbolju zabavu dovesti upravo u Sali na Dugom otoku, gdje se svake godine priprema bogat i zanimljiv program koji traje tri dana.Solana Nin


Solana Nin svake godine za svoje posjetitelje u ljetnim mjesecima priča 1.500 godina staru priču o soli putem besplatnih obilazaka polja soli sa stručnim vodičima na danima otvorenih vrata i na Festivalu soli. U Solani Nin sol proizvodi sunce, more i vjetar.


Ljudska je ruka bere s ljubavlju i tako već tradicionalno generacijama. Cijela Solana Nin je jedan magični muzej na otvorenom koju godišnje posjeti preko 100.000 ljudi. Dani otvorenih vrata odvijaju se tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna do kasnih večernjih sati uz organizirane aktivnosti i radionice.


Posjetitelji tijekom tih događanja mogu tijekom cijelog dana uživati u besplatnim obilascima uz pratnju stručnih vodiča kako bi se što bolje upoznali s tradicijom prirodnog dobivanja morske soli.


Osim obilaska Solane, posjetitelji mogu besplatno razgledati Kuću soli te sa sobom ponijeti praktične i jedinstvene suvenire. »Festival soli« centralni je godišnji događaj Solane koji se održava početkom kolovoza.


Osim besplatnih sadržaja posjetitelji mogu uživati i u ostalim aktivnostima kao što su slane igre za djecu, koje uključuju traženje skrivenog blaga po poljima soli, lutkarske predstave, crtanje i bojanje sa soli te ostale radionice, zatim ručna berba soli i natjecanje u pakiranju soli.Dani vitezova vranskih


Na »Danima vitezova vranskih«, povijesnom spektaklu zadnjeg vikenda kolovoza, oživljavaju se sadržaji i kulise davnih vremena.


Pred vama će se ukazati srednjovjekovni tabori, viteški turniri, stari zanati, igrokazi, vitezovi – konjanici iz cijele hrvatske i iz inozemstva, sokolari, običan puk, žongleri i siromasi… pitoreskne nošnje, uniforme, ratne naprave, i k svemu tome bogata kulinarska ponuda uronjena u srednjovjekovne recepture.


Ništa vas tih dana neće ostaviti ravnodušnim. Još kada vam Vransko polje ponudi plodove zemlje, nećete znati gdje se u vama nastanilo prijestolje užitka: u očima ili na nepcu.


Neposredno uz Han Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji, povijesni spektakl će vas uvesti u vrijeme velikih bitki, a ako na trenutak zažmirite činit će vam se kao da ste dio herojske vojske, isturenog bedema pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.