Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Proslavljen Dan Sveučilišta u Zadru

Na temeljima bogate tradicije stvara se nova vrijednost za novo doba

31.03.2023. 11:00
Na temeljima bogate tradicije stvara se nova vrijednost za novo doba

Foto: Filip BralaSvečanom sjednicom proslavljen je Dies academicus – Dan Sveučilišta u Zadru, kojim je obilježena 21. godišnjica osnivanja obnovljenog sveučilišta, sljednika tradicije visokog obrazovanja u Zadru koje seže u 1396., kada je osnovana dominikanska visokoškolska ustanova Studium generale. Uz rektoricu prof. dr. sc. Dijanu Vican i prorektore sjednici su nazočili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, Rektorski zbor predvođen predsjednikom prof. dr. sc. Stjepanom Lakušićem, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić, nadbiskup mons. Milan Zgrablić, ravnateljica AZVO-a izv. prof. dr. sc. Danijela Horvatek Tomić i brojni drugi uzvanici.


Zajednička budućnost


U svojoj posljednjoj godini mandata rektorica Vican iznijela je najveća dostignuća, koja se ne ogledaju samo u infrastrukturnim projektima poput novog studentskog doma s restoranom, obnove stare Tehničke škole već i u znanstveno-istraživačkom pogonu koji je samo u 2022. godini imao 60 projekata vrijednih 2 milijuna eura, od kojih je 40 povezano s gospodarstvom, učetverostručenjem izdavačke djelatnosti, pridruživanju Europskom prostoru visokog obrazovanja, ne samo s alijansom EU CONEXUS


– Ključeve dobre budućnosti i rješenja problema ne vidimo u prenaglašavanju i precjenjivanju STEM područja, niti u goloj praksi. Ključ rješenja je u dubokom promišljanju, razmjeni ideja u svim područjima u kojima čovjek može iskazati svoju kreativnost, inovativnost i poduzetnost. Visoko obrazovanje i znanost imaju daleko veću ulogu od odgovaranja tržištu rada i opravdavanja svoje cijene samo tržištem rada, istaknula je rektorica.
Gradonačelnik Dukić rekao je da Sveučilište daje izravan i konkretan doprinos lokalnoj i nacionalnoj zajednici, s brojnim istraživanjima povezanim s gospodarskim sektorom.


– Izgradili smo vrhunske kapacitete za provedbu zajedničkih projekata, jer razvoj Sveučilišta znači i razvoj Zadra. Zato imamo motiv pratiti razvoj Sveučilišta, a studentima omogućiti uvjete za što bolje studiranje kako bi se nastanili u Zadru i u njemu gradili svoje profesionalne karijere. Mladi će svoje znanje uskoro pretočiti u aktivnosti i omogućiti nam da Zadar pretvorimo u još bolje i ugodnije mjesto za život, rekao je Dukić.


Brojni uglednici iz javnog života prisustvovali su svečanoj sjednici


Župan Longin podsjetio je da je inicijativa za osnivanje Sveučilišta u Zadru pokrenuta u Domu županije 1998., na sastanku s tadašnjim ministrom znanosti i tehnologije Ivicom Kostovićem. Godine 2001. Županijska je skupština i službeno podržala osnivanje Sveučilišta.


– Znanje naših mladih budućih stručnjaka bogatstvo je kojem nema konkurencije. Svoje misli upućujem svim studenticama i studentima želeći im da svoje najljepše dane, jer studentski dani to svakako jesu, iskoriste najbolje i najmudrije ulažući na taj način u svoju, ali i našu zajedničku budućnost, rekao je Longin.


Predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc Stjepan Lakušić istaknuo je da je zadarsko sveučilište zauzelo jedinstveno mjesto u europskom mediteranskom prostoru, u kojemu se kultura i povijest susreću s najnovijim znanstvenim dostignućima. I ministar Fuchs istaknuo je važnost te uloge na prostoru Mediterana.


Važni na Mediteranu


– U ovu 21 godinu svjedočili smo snažnoj transformaciji u regionalni centar kompetencija i izučavanja vještina za 21. stoljeće, koje će sigurno nastaviti rasti kroz kreiranje novih studijskih programa. Suvremeni izazovi traže brze odgovore, a sposobnost prilagodbe na promjenu je jedna od ključnih kvaliteta obrazovanja. Sveučilište u Zadru je primjer kako se tradicija i suvremenost nadopunjuju i stvaraju dodatnu vrijednost. Visokom integriranošću u europski obrazovni prostor pokazalo je kvalitetu, stratešku opredijeljenost i kontinuirani rast prema svjetskim kriterijima izvrsnosti. Ministarstvo i dalje računa na Sveučilište u Zadru i njegov doprinos te vjerujem da će naše partnerstvo trajati još dugo, rekao je Fuchs, obraćajući se na kraju rektorici Vican: »Draga rektorice, draga prijateljice, ostavili ste dubok trag u hrvatskom obrazovanju, na ponos domovini i hrvatskom narodu.« Na kraju svečanosti nagrada za uspješnu višegodišnju suradnju dodijeljena je Općoj bolnici Zadar, a počasno zvanje professor emeritus Mladenu Ančiću.


Draga rektorice, draga prijateljice, ostavili ste dubok trag u hrvatskom obrazovanju, na ponos domovini i hrvatskom narodu – Radovan Fuchs i Dijana Vican


Sadržaj je nastao u suradnji sa Sveučilištem u Zadru.