ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Aktivni lopovi

Zadarska policija zabilježila niz provala i krađa pa šalje upozorenje građanima

Autor: A.Š.

09.05.2023. 09:57
Zadarska policija zabilježila niz provala i krađa pa šalje upozorenje građanima

Foto: Luka JeličićTijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave zadarske evidentirana je teška krađa, tri krađe, narušavanje javnog reda i mira te tri prometne nesreće u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena. Policijski službenici Policijske postaje Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za krađu. Sumnjiči ga se da je u 7. svibnja u Zadru, iz trgovine u ulici Hrvatskog sabora otuđio razne artikle, u čemu ga je spriječio zaštitar. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog krađe.


Teška krađa


Tijekom vikenda u Zatonu je nepoznati počinitelj provalio u šator u vlasništvu turističke agencije odakle je otuđio kutnu garnituru te s otvorenog prostora zaštitne cerade. Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća eura, a u tijeku je kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela teške krađe.


Sa subote na nedjelju, 6./7. svibnja, u Zadru na Obali kneza Domagoja, nepoznati počinitelj je iz automobila u vlasništvu 41-godišnjaka otuđio novčanik s novcem i dokumentima, nakon čega je otuđenom bankovnom karticom na bankomatu neovlašteno podignuo novac. 
Materijalna šteta iznosi oko tisuću eura, a protiv nepoznatog počinitelja se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog   krađe.  


Jučer, 8. svibnja u Zadru, na području Poluotoka nepoznati počinitelj je otuđio torbicu u vlasništvu 74-godišnje državljanke Kanade, dok je u poslijepodnevnim satima na ulici Ante Starčevića iz torbice otuđen novčanik 58-godišnje državljanke Belgije. 


Ukupna materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a protiv nepoznatog počinitelja se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog  krađa.


Savjeti za građane


Kod kaznenih djela teške krađe provaljivanjem i krađa u osobne automobile u većini slučajeva provalnici podesnim predmetom provaljuju u unutrašnjost vozila, odakle otuđuju novčanike i dokumente vlasnika i korisnika automobila, novac, audio uređaje, mobitele, a obično su takvi predmeti ostavljani na vidljivom mjestu.


Borna Filić/PIXSELL – Ilustracija


Policija stoga vlasnike vozila upozorava na samozaštitno ponašanje: zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore kada napuštate automobil, pa bilo to i na kratko vrijeme; zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ako ih imate na vozilu; ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila.


Također, policija daje i korisne savjete kojima možete izbjeći krađe novčanika/torbica. Ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata. U kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni, ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje, nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja iz nje. Torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga. Novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta, a ukoliko ga držite u ruksaku, ruksak svakako za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad istim.