ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

POLICIJA

Za vikend troje poginulih u prometu, rekorder vozio s preko četiri promila alkohola

Autor: Hina

16.10.2023. 14:54
Za vikend troje poginulih u prometu, rekorder vozio s preko četiri promila alkohola

Foto: PU zadarskaTijekom vikenda na hrvatskim prometnicama poginule su tri osobe, policija je zabilježila preko 4000 prekršaja, a zaustavljen je i rekorder koji je vozio s preko 4,4 g/kg alkohola. Policija je izvijestila da je od petka do nedjelje utvrdila 4107 prometnih prekršaja, a od onih koji su najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama bilo je najviše prebrze vožnje, čak 1423.


Zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa policija je kaznila 533 vozača, a 378 ih je zaustavljeno pod utjecajem alkohola. Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđeno je na području zagrebačke i splitsko-dalmatinske policije, po 62.


No, rekordna koncentracija alkohola od čak 4,43 g/kg izmjerena je kod vozača na koprivničko-križevačkom području. Prema medicinskom tumačenju koncentracija od četiri i više promila alkohola u krvi može uzrokovati smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja pri povraćanju zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća. Činjenicu da su smrtni slučajevi u takvim okolnostima rijetki i da se neki čak usude sjesti za volan liječnici objašnjavaju time da su svi takvi neslavni rekorderi uglavnom “utrenirani” u ispijanju alkohola, to jest da ga konzumiraju duže vrijeme i time podižu prag osjetljivosti organizma na trovanje alkoholom.
Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine ovog vikenda bila je Policijska uprava splitsko-dalmatinska s 315 takvih prekršaja, a najveća prekoračena brzina od 192 km/h izmjerena je kod vozača na primorsko-goranskom području. Na zagrebačkom području najviše vozača nije bilo ‘vezano’ i koristili su mobitel tijekom vožnje. Policija je zaustavila i devet ponavljača najtežih prekršaja, najviše zbog alkohola. Za sve recidiviste policija je u žurnom prekršajnom postupku predložila određivanje maksimalnih kazni, priopćilo je Ravnateljstvo policije.