Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

vikend na prometnicama

Policija je kontrolirala 527 vozila i vozača te evidentirala 325 prekršaja

Autor: K.E.

21.08.2023. 14:47
Policija je kontrolirala 527 vozila i vozača te evidentirala 325 prekršaja

Foto: PU zadarskaPojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i prošlog vikenda. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.


Policijski službenici su na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 325 prekršaja od čega 25 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.


U petak, 18. kolovoza oko 19 sati u Zadru na Obali kneza Trpimira, 57-godišnji hrvatski državljanin upravljao je motociklom pod utjecajem alkohola u količini od 2,32 g/kg te dolaskom do zavoja nije prilagodio brizinu kretanja vozila, uslijed čega je izgubio nadzor nad upravljačem te izlijeće van kolnika i zajedno s motociklom upada u more.
Liječnička pomoć motociklistu pružena je u zadarskoj bolnici gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđen. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv 57-godišnjeg vozača slijedi optužni prijedlog nadležnom sudu.


Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su tijekom kontrole prometa, u nedjelju, 20. kolovoza u 05.16 sati u Zadru u Ulici Ante Starčevića zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljala 27-godišnja hrvatska državljanka pod utjecajem alkohola od 2,17 promila.


Zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja, vozačica je isključena iz prometa i smještena u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.


Protiv 27-godišnjakinje, nadležnom sudu se podnosi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Od ostalih događaja utvrđeno je 88 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 6 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, zabilježeno je i 5 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige te 6 prekršaja zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje.


Iz prometa je isključeno 40 vozača i 13 vozila. U tom vremenu dogodilo se 38 prometnih nesreća u kojima je šest osobe lakše ozlijeđeno.