Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pu Zadarska

Na prometnicama diljem županije tijekom vikenda policija utvrdila 135 prometnih prekršaja

Autor: Portal ZL

06.02.2023. 16:24
Na prometnicama diljem županije tijekom vikenda policija utvrdila 135 prometnih prekršaja

Foto: Sergej DrechslerPojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:


  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.
Policijski službenici proteklog vikenda od 03. veljače do 06. veljače 2023. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 135 prekršaja od čega izdvajamo:


  • 18 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
  • 24 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja
  • 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  7 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je i 6 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja i 2 prekršaja zbog upravljanja prije stjecanje prava na upravljanje.
Iz prometa je isključeno 19 vozača.
U tom se vremenu dogodilo 9 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.


Tijekom provođenja pojačanih aktivnosti  u prometu, 4 vozača su zbog počinjenih prekršaja prepraćena na kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru
Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su u petak 03. veljače u 14.40 sati u Zadru u Ulici 84. gardijske bojne HV Temiti zaustavili automobil  zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 56- godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,94 g/kg. U subotu, 04. veljače u 19.15. sati u Ulici 4.Gardijske brigade zaustavili su automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 52- godišnjak pod utjecajem alkohjola od 1,70 g/kg.


Policijski službenici Policijske postaje Zadar su u subotu, 04. veljače u 02.16 sati u Bibinjama u prometu zatekli i zaustavili automobil koprivničkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 39-godišnjak za vrijeme izrečene zabrane upravljanja vozilom B kategorije i pod utjecajem alkohola od 1,01 promila.
U nedjelju, 05. veljače u 03.35 sati u Zadru u Ulici Ante Starčevića zaustavili su automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 21-godišnjak bez položenog vozačkog ispita te pod utjecajem alkohjola od 1,55 g/kg.


Nakon prestanka djelovanja opojnog sredstva, policijski službenici su vozače prepratili na nadležni sud uz Optužne prijedloge.


Na području Biograda, policijski službenici su u petak 03. veljače u 22 sata na državnoj cesti DC-08 zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 61-godišnjak koji je pozivno reagirao na test na opojne droge u organizmu te je daljnjim postupanjem kod njega pronađeno i oduzeto oko 9,84 grama droge kokain.
U nedjelju, 05. veljače u 01.05 sati, također na državnoj cesti DC-08 u Pakoštanima zaustavili su 37-godišnjeg vozača mopeda zadarskih registarskih oznaka, koji je u prometu sudjelovao pod utjecajem alkohola od 2,01 promila.
Policijski službenici Policijske postaje Biograd su protiv oba vozača nadležnom sudu podijeli Optužne prijedloge, zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a protiv 61-godišnjaka i zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.


U subotu, 04. veljače tijekom kontrole prometa na otoku Ugljanu, policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su prekršajno sankcionirali tri vozača koja su upravljali automobilima zadarskih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola i koji su odbili ponuđeno testiranje na prisutnost opojne droge u organizmu:
– u 03.05 sati kod 21-godišnjeg vozača utvrđena je koncentracija od 1,61 g/kg,
– u 04.30 sati kod 27-godišnjeg vozača 1,57 g/kg te
– kod 40-godišnjeg vozača je utvrđeno 0,92 g/kg alkohola u organizmu.
Vozači su prekršajno sankcionirani temeljem odredbi Zakonao sigurnosti prometa na cestama zbog prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i odbijanja testiranja na prisutnosti droge u organizmu.


Najveća koncentracija alkohola u količini od 2,05 g/kg izmjerena je kod 33-godišnjeg vozača automobila zadarskih registarskih oznaka, koji se u subotu 04. veljače u 02.15 sati na državnoj cesti DC-08 u Murvici prije stjecanja prava na upravljanje izazvao prometnu nesreću slijetanjem vozila s kolnika. Vozaču je pužena liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar gdje su mu za sada utvrđene lakše tjelesne ozljede.
Protiv vozača slijedi optužni prijedlog zbog počinjenih prometnih prekršaja.