Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

VIKEND U PROMETU

U Zadru u noćnim satima upravljao vozilom bez upaljenih svjetala pa odbio test na droge i alkohol

Autor: Portal ZL

22.04.2024. 13:05
U Zadru u noćnim satima upravljao vozilom bez upaljenih svjetala pa odbio test na droge i alkohol

Foto: PU ZADARSKAPojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:


  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici proteklog vikenda od 19. travnja do 21. travnja 2024. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 198 prekršaja od čega PU zadarska izdvaja:


  •  8 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola,
  • 82 prekršaja zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja
  • 16 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  7 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Evidentirano je 6 prekršaja zbog upravljanja prije položnog vozačkog ispita te 3 prekršaja zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda. U tom vremenu dogodilo se 15 prometnih nesreća u kojima su jedna osoba teže te dvije osobe lakše ozlijeđene.
Najveća koncentracija alkohola od 1,71 promila izmjerena je kod 44-godišnjeg vozača kojeg su policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar zaustavili u nedjelju, 21. travnja u 4 sata u mjestu Kali dok je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka. Daljnjom kontrolom utvrđeno je kako vozač kod sebe ne posjeduje vozačku dozvolu. Zbog počinjenih prometnih prekršaja, 44-godišnjak je isključen iz prometa te je prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.


U subotu u Zadru, u Ulici Put Nina u noćnim satima upravljao vozilom bez upaljenih svjetala, a u Vinkovačkoj ulici upravljao motociklom bez zaštitne kacige


Također, tijekom nadzora prometa u subotu, 20. travnja u 23.45 sati u Zadru u Ulici Put Nina, policijski službenici Policijske postaje Zadar zaustavili su automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 29-godišnji hrvatski državljanin.
Utvrđeno je kako vozač upravlja bez upaljenih svjetala na vozilu, a tijekom daljnjeg postupanja vozač je odbio testiranje na prisutnost alkohola i droga u organizmu te kod sebe nije posjedovao vozačku dozvolu.


Vozač je uhićen te je uz optužni prijedlog zbog počinjenih prometnih prekršaja, u nedjelju, 21. travnja doveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.


Nadalje, u subotu, 20. travnja u 21.40 sati u Vinkovačkoj ulici u Zadru, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su svjetlosnim i zvučnim signalima pokušali zaustavili vozača motocikla zadarskih registarskih oznaka koji tijekom vožnje nije koristio zaštitnu kacigu. Muškarac se oglušio na izdane naredbe te se udaljio naglo povećavajući brzinu kretanja.


Vozač u dobi od 19 godinu je ubrzo pronađen te je daljnjom kontrolom utvrđeno kako je vozilom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 19-godišnjak je prekršajno sankcioniran.