Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

donja bebrina

U Savi pronađeno tijelo i spašeno 10 migranata

Autor: Hina

29.12.2022. 19:52
U Savi pronađeno tijelo i spašeno 10 migranata

Foto: Ivica Galovic/PIXSELLU Savi u Slavonskome Brodu pronađen je u četvrtak ujutro mrtav muškarac, a dokumenti upućuju na to da je riječ o strancu koji je nezakonito ušao u zemlju, dok je sat prije prije toga policija kod Donje Bebrine sudjelovala u spašavanju 10 migranata kojima se prevrnuo čamac.


Policija je u 7,50 sati primila dojavu građana da je u Savi utopljenik.


“Na mjesto događaja u Slavonskome Brodu, u Splavarsku ulicu odmah su upućeni policijski službenici, a djelatnici nadležnih službi su u 9,50 sati na obalu izvukli mrtvu mušku osobu”, rekla je glasnogovornica brodsko-posavske Policijske uprave Kata Nujić, dodajući kako se procjenjuje da je utopljenik više dana bio u vodi.
Policija je kod utopljenika pronašla dokumente koji upućuju na to da je riječi o stranom državljaninu koji je nezakonito prešao državnu granicu.


“U želji da se na bilo koji način domognu zemalja Europske unije, strani državljani često riskiraju svoj život te preplivavaju opasnu rijeku Savu ili je prelaze malim gumenim čamcima u grupama ili pojedinačno”, rekla je Nujić.


Jutros u 6,35 sati, prije pronalaska utopljenika, granična policija u blizini Donje Bebrine, mjesta 18 kilometara istočno od Slavonskoga Broda, uočila je u poplavljenom području mali gumeni čamac u kojem je bilo desetak osoba.


“U jednom trenutku čamac se prevrnuo, nakon čega su im policijski službenici odmah priskočili u pomoć te su trojicu stranih državljana izvukli iz vode i smjestili u službeno plovilo. Sedam osoba doplivalo je do obale”, rekla je Nujić. Svih deset osoba u toj skupini ilegalnih migranata su muškarci iz Afganistana.


U skladu sa zakonskim odredbama, Nujić je najavila postupak koji će završiti njihovim vraćanjem u Bosnu i Hercegovinu, iz koje su došli.


inače, iz rijeke Save u Slavonskom Brodu u četvrtak oko 11,15 sati izvučen je osobni automobil u kojem je pronađeno tijelo žene. Pretpostavlja se da je riječ o 47-godišnjakinji iz Sibinja čiji je  nestanak prijavljen policiji. Žena se 26. prosinca oko 23 sata odvezla od obiteljske kuće škodom Fabija bijele boje.