Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Novi rekord

U Antwerpenu rekordna zapljena kokaina, nađeno skoro 110 tona

Autor: Hina

10.01.2023. 18:47
U Antwerpenu rekordna zapljena kokaina, nađeno skoro 110 tona

Foto: PixabayGotovo 110 tona kokaina zaplijenile su belgijske vlasti u 2022. u belgijskoj luci Antwerpenu, koja je glavni ulaz u Europu te droge što dolazi iz Latinske Amerike, što je novi rekord.


Brojčani podatak je u utorak objavila belgijska carinska služba na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji Belgije i Nizozemske kako bi istaknule “pojačanu suradnju” dviju zemalja u suzbijanju međunarodnog krijumčarenja droge.


Te dvije susjedne zemlje su uz Španjolsku glavni putovi ulaska kokaina, koji većinom dolazi iz Paname, Kolumbije i Ekvadora, na europski kontinent.
Zapljena se “intenzivirala u jesen”, istaknula je glasnogovornica belgijske carine.


Podsjetila je da su božićni i novogodišnji blagdani vrhunac u konzumaciji kokaina.


U tjednima prije blagdana karteli su povećali isporuku bijelog praha kako bi pripremili “Bijeli Božić”, kako slikovito voli reći Kristian Vanderwaeren, ravnatelj carinske uprave.


“Narkoterorizam”


Na konferenciji je upozoreno da su “kriminalne organizacije sve kreativnije” u odgovoru na rast potražnje za kokainom, čemu vlasti moraju doskočiti.


Tako primjerice ekipe nizozemskih ronilaca u antwerpenskoj luci pregledavaju oplatu broda ispod vodene linije u potrazi za skrivenom drogom.


Belgijska i nizozemska vlada sve su zabrinutije zbog širenja kriminala na svom teritoriju u vezi s preprodajom droge.


U ponedjeljak je u Antwerpenu ubijena 11-godišnja djevojčica u pucnjavi na njezinu kuću, vjerojatno u obračunu dviju suparničkih banda.


Krajem 2022. državno tužiteljstvo tog flamanskog grada izvijestilo je da je u zadnjih pet godina evidentiralo “više od dvjesto čina nasilja povezanih s drogom”.


Prijetnjama je izložen i sam državni vrh: u rujnu je spriječena planirana otmica belgijskog ministra pravosuđa Vincenta Van Quickenbornea.