Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

rat u ukrajini

Trojica djelatnika hitne službe poginula tijekom razminiranja Hersona

Autor: Hina

25.12.2022. 09:00
Trojica djelatnika hitne službe poginula tijekom razminiranja Hersona

Foto: ReutersTrojica djelatnika ukrajinske hitne službe poginula su u subotu u eksploziji mine tijekom radova na razminiranju dijela regije Herson, priopćila je hitna služba regije Žitomir.


“Sva trojica požrtvovno su služila u hitnom spasilačkom odredu Jedinice za posebne namjene ministarstva vanjskih poslova Ukrajine u regiji Žitomir, te obavljala zadaću razminiranja teritorija oslobođenih od neprijatelja u regiji Herson”, objavila je hitna služba Žitomira na svojem Facebooku.


Regija Žitomir nalazi se zapadno od Kijeva, u sjevernoj Ukrajini.
Rusija, koja je napala Ukrajinu prije 10 mjeseci, kontrolira veći dio ali ne i cijelu regiju Herson. Sredinom studenoga ukrajinske su snage ponovno zauzele grad Herson – administrativno središte regije, te brojna naselja u regiji.


Stručnjaci za eksplozive od tada rade na razminiranju tog područja, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenskij objavio da su ruske snage minirale brojne građevine, što je slučaj i u mnogim drugim područjima koja je Ukrajina uspjela vratiti pod svoju kontrolu.


Prema nedavnoj procjeni američkog State Departmenta, oko 160.000 četvornih kilometara ukrajinske zemlje treba provjeriti zbog opasnosti od mina i eksplozivnih naprava, što je gotovo pola površine Njemačke.


“Očekujemo da će ovo biti jedan od najvećih izazova vezanih uz mine i neeksplodirane ubojite naprave od Drugog svjetskog rata”, stoji u brifingu objavljenom na web stranicama State Departmenta.


Ukrajinske su vlasti u subotu objavile da je najmanje desetero ljudi ubijeno u ruskom napadu na grad Herson. Moskva je za napad okrivila ukrajinske snage.