Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ubijen kriminalac

Tko je Tomislav Sabljo? Od šverca droge, do paleža auta i iznuda

Autor: ZL

22.04.2023. 09:38
Tko je Tomislav Sabljo? Od šverca droge, do paleža auta i iznuda

Foto: Jurica Galoić/PIXSELLTomislav Sabljo koji je ubijen noćas u zagrebačkom noćnom klubu na Trešnjevci bio je uhićen u sklopu akcije Tebra kao jedan od vođa zločinačke organizacije koja je krijumčarila drogu, palila aute i utjerivala dugove.


Sabljo, Tomislav Sučić, Đorđe Vuletić i još 17 osoba koje se povezuje s krijumčarskim lancem droge iz Albanije i Crne Gore, preko BiH do Hrvatske, uhićeni su u srpnju 2019. godine u velikoj policijskoj akciji.


Index podsjeća kako USKOK sumnja da su Sabljo i Sučić od svibnja 2016. do sredine svibnja 2019. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji okupili skupinu zbog nabave marihuane i njezina krijumčarenja. Marihuana je najprije skladištena kod Ljubuškog u BiH, a potom uz pomoć granične policajke dopremana u Hrvatsku. Policajka je navodno sudjelovala i u dopremi droge kupcima u Dugopolje ili ju je u Vrgorcu predavala članovima skupine koji su je prevozili do Zagreba i Kupinca.
Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima, a na taj je način, sumnja USKOK, u Hrvatsku prokrijumčareno najmanje 15.7 tona marihuane.


Navodni vođe skupine organizirali su i nabavu 1335 grama kokaina, čime su ukupno zaradili najmanje 84.6 milijuna kuna. Sabljo i Sučić optuženi su i da su s Vuletićem povezali šestero optuženika koji su zapalili najmanje četiri automobila i “pripremali napad na najmanje jednu osobu, prikrivali najmanje jedan ukradeni osobni automobil te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe”.


– USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist, pri čemu je za dvojicu okrivljenika predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi. Također je u odnosu na šestoricu okrivljenika predloženo produljenje istražnog zatvora, objavilo je tužiteljstvo. No u srpnju 2021. optuženima u aferi Tebra je deblokirana imovina vrijedna deset milijuna kuna, jer u roku od dvije godine nije potvrđena optužnica.


Sabljo je zbog Tebre u Remetincu bio od srpnja 2019. Izašao je 2. prosinca 2021.


Nakon toga je još dvaput bio pritvaran. Prvi put u prosincu 2021., ni tjedan dana nakon što je izašao iz Remetinca, i drugi put u rujnu 2022. U oba slučaja iza rešetaka se vratio zbog iznude ili pokušaja iznude.


Prvi je put ponovo uhićen zbog sumnje da je pokušao iznuditi 77-godišnjaka, a drugi put je prijetio 33-godišnjaku i njegovoj obitelji, piše Index.