Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PU LIČKO-SENJSKA

Samo lani građani u Lici predali mnoštvo oružja, mina i streljiva

Autor: Portal ZL

17.01.2024. 12:33
Samo lani građani u Lici predali mnoštvo oružja, mina i streljiva


Ličani su po mnogim detaljima među najsavjesnijim građanima RH kada je u pitanju dragovoljna predaja nelegalnih predmeta, oružja i streljiva u sklopu akcije „Manje oružja manje tragedija“. To se potvrđuje gotovo svakodnevno jer je jučer građanka u Otočcu dragovoljno predala 39 komada različitog streljiva koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.


Na području Ličko-senjske županije još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata, pa čak i iz II. svjetskog rata što može biti posebno opasno u slučaju da ih pronađu djeca stoga je svijest o prisutnosti ovoga problema izrazito važna.


Statistika govori kako je u  sklopu preventivne akcije „Manje oružja, manje tragedija“, u kojoj građani mogu dragovoljno predati oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva na području Policijske uprave ličko-senjske u 2023. godini građani su predali:


  • -33 komada vatrenog oružja (15 komada automatskog, 7 komada poluautomatskog i 11 komada drugog vatrenog oružja),
  • -41 komad rasprskavajućeg oružja (27 ručnih bomba, 8 mina te 6 komada ostalih minsko-eksplozivnih sredstava),
  • -13824 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje,
  • 4,8 kilograma eksploziva.


Policija još jednom poziva građane koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksploziva sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.