Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SLUČAJ KOJI POTRESA FRANCUSKU

Motiv zločina je vjerojatno svađa između uhićene žene i Loline majke

Autor:

18.10.2022. 19:46
Motiv zločina je vjerojatno svađa između uhićene žene i Loline majke

Foto: Facebook screenshotTijekom ispitivanja Dahbia B. je priznala ubojstvo djevojčice Lole, a zatim ga zanijekala, piše Il Corriere della Sera. Istražitelji je opisuju kao hladnu i zbunjenu ženu koja ima psihičkih problema. Naime, sumnja se da je 24-godišnja žena bez stalnog prebivališta mučila i ubila Lolu Daviet (12) iz osvete nakon svađe s majkom djevojčice. Žena osumnjičena za ubojstvo  posljednjih tjedana posjećivala je stambenu zgradu u ulici Manin u Parizu, jer je ponekad bila gošća u stanu svoje sestre Frihe B.


U istoj zgradi živi obitelj Daviet: Lola, njen brat i roditelji, koji su čuvari tog stana i drugih obližnjih nekretnina. Jednog dana Dahbia je zatražila od Loline majke, Delphine Daviet, iskaznicu “Vigik”, koju obično koriste stanari za otvaranje vrata. Žena je to odbila i uslijedio je sukob, koji je u ovom trenutku jedina veza između Dahbije B. i Lole. U petak u 15:17, čim je napustila školu, Lola je ušla u predvorje zgrade, a Dahbija B. signalizirala joj je da je slijedi. Djevojčica je djelovala neodlučno i uplašeno, ali djevojka ju je uvjerila da ne ode odmah u stan u kojem su je čekali roditelji, već da ode s njom u stan njene sestre Frihe B., koja je u to vrijeme bila na poslu.


Sestra osumnjičene Friha B. rekla je istražiteljima da Dahbija već nekoliko godina živi na marginama društva i često izgovara nepovezane fraze ponavljajući riječi  “ljubav” i “nebo”. Dahbija B. je 2018. bila izložena bračnom nasilju, pokazuju policijski podaci. Lolina pogibija izazvala je žestoke reakcije u Francuskoj, ali i političku polemiku. Dahbia B. je Alžirka bez boravišne dozvole odnosno ilegalna imigrantica, a u kolovozu je zaustavljena u zračnoj luci u Parizu i obaviještena je o obvezi napuštanja teritorija Francuske u roku od 30 dana. Čovjek koji joj je pomogao i koji je stoga također pod istragom, Rachid N., također je Alžirac bez boravišne dozvole.
No, čak i s ljevice dolaze kritike na račun vladine reakcije, dok se istraga nastavlja, te se očekuje psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li jedini motiv zločina osveta nakon svađe između Dahbije B. i Loline majke, javlja list  Il Corriere della Sera.


“Ovo ubojstvo se nije trebalo dogoditi. Ubojica nije trebala biti u Francuskoj”, Olivier Marleix, predsjednik konzervativne skupine Republikanci u Nacionalnoj skupštini, rekao je za Reuters, kako javlja Hina


“Previše zločina počinjeno je od strane ilegalnih imigranata koje nije moguće ili se ne želi deportirati”, rekla je čelnica ekstremno desne stranke Marine Le Pen.