Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Županijskom sudu

Kreće suđenje Dušku Tanaskoviću za brutalno ubojstvo na Zrću u kolovozu prošle godine

Autor: Vanja Mirčeta

11.04.2023. 13:25
Kreće suđenje Dušku Tanaskoviću za brutalno ubojstvo na Zrću u kolovozu prošle godine

Foto: Dino Stanin/PIXSELLNešto manje od osam mjeseci nakon uhićenja na Županijskom sudu u Zadru pod predsjedanjem sutkinje Ane Brkić u srijedu 12. travnja s početkom u 10 sati počinje suđenje Dušku Tanaskoviću, 29-godišnjem državljaninu Srbije, optuženom da je 25. kolovoza 2022. godine u 6.01 sati ispred noćnog kluba na plaži Katarelac na Zrću likvidirao 39-godišnjeg državljanina Crne Gore, Gorana Vlaovića.


Prema najavama, Tansković će uz jake mjere osiguranja pola sata prije rasprave biti prepraćen iz zadarskog zatvora do sudnice na Županijskom sudu u Zadru, koji se nalaze u istoj zgradi gdje će se odlučivati hoće li mu se produžiti pritvor. Nakon što Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Sandre Radanović donese odluku, Tanasković će se u pratnji pravosudnih policajaca prepratiti u sudnicu sutkinje Brkić gdje će mu početi suđenje za kazneno djelo protiv života i djela – ubojstvo, za koje je zaprijećena kazna od pet do 20 godina zatvora. Tanaskovića će na suđenju zastupati splitski odvjetnik Vinko Gulišija koji tvrdi kako za sada njegov branjenik nema zdravstvenih problema osim njegove uobičajene dijagnoze, te pojašnjava kako će se na sutrašnjoj raspravi okrivljenik očitovati smatra li se krivim za djelo za koje ga se tereti, a nakon čega slijedi predočavanje dokaza. Krunski dokaz na suđenju trebala bi biti upravo šokantna video snimka egzekucije. Naime, Tanaskovića se tereti da je u kolovozu prošle godine po izlasku iz noćnog kluba, prišao Vlaoviću s leđa te mu iz neposredne blizine iz pištolja ispalio hitac u glavu, od čega je isti zadobio tešku i po život opasnu ozljedu glave od koje je u konačnici i preminuo u vozilu Hitne medicinske pomoći na putu do zadarske Opće bolnice. Odmah nakon pucnjave u pomoć ozlijeđenom Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred noćnog kluba, od kojih su neki cijeli događaj zabilježili svojim mobitelima te snimke istoga kasnije objavili na društvenim mrežama.


Na jednoj od snimaka vidi se i trenutak u kojem dvoje turista prilazi ozlijeđenom Vlaoviću, koji je pogođen hicem pao licem na asfalt te ostao ležati u lokvi krvi. Odmah potom, okrenuli su ga na leđa i dok je jedan muškarac s obje ruke očito pokušao zaustaviti krvarenje potiskom na ranu, drugi muškarac je započeo s reanimacijom. Unatoč brzoj reakciji turista i djelatnika Hitne medicinske pomoći, teško ozlijeđenom 39-godišnjaku nije bilo pomoći. Sudski vještaci su utvrdili kako je optuženi Tanasković u vrijeme počinjenja ubojstva bio ubrojiv te svjestan svojih postupaka. Istražiteljima nije do sada otkrivao motive i okolnosti ovog stravičnog zločina, no spominjao je kako ima mentalnih problema. Navedeno ubojstvo se prema pisanju medija dovodilo u vezu s obračunom dvaju najbrutalnijih balkanskih narkoklanova iz Crne Gore, škaljarskog i kavačkog.