Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

TRAGIČAN FILMSKI SET

Alec Baldwin podnio tužbu za ubojstvo na snimanju ‘Rusta’

Autor:

13.11.2022. 08:18
Alec Baldwin podnio tužbu za ubojstvo na snimanju ‘Rusta’

Foto: ReutersAmerički glumac Alec Baldwin u petak je podnio tužbu protiv oružarke i još tri člana u pucnjavi na setu vesterna Rust, u kojem je pištoljem nehotice ubijena snimateljica Halyna Hutchins. Baldwinova tužba podnesena je na Vrhovnom sudu okruga Los Angeles te proizlazi iz prethodne tužbe u kojoj je drugi član naveo Baldwina i ostale kao optuženike.


To je jedan od mnogih parnica proizašlih iz tragedije koja se zbila 21. listopada 2021., koja je također pod kaznenom istragom i mogla bi rezultirati optužbama države New Mexico.


Baldwinova tužba proziva oružarku Hannah Gutierrez-Reed, prvog pomoćnika redatelja Davea Hallsa, dobavljača rekvizita Setha Kenneyja i majstoricu rekvizita Sarah Zachry.
Odvjetnik za Gutierrez-Reeda Jason Bowles poručio je u e-mailu u subotu da je “Baldwin odgovoran za ovu tragediju”. Odvjetnici za Hallsa i Kenneyja nisu odmah odgovorili na zahtjeve za izjavama u obranu svojih klijenata. Reuters nije mogao locirati Zachryjinog odvjetnika.


Njih četvoro također su imenovani kao optuženici zajedno s Baldwinom u originalnoj tužbi koju je podnijela nadzornica spisatelja scenarija koja je tvrdila da joj je pucnjava prouzročila ozbiljne emocionalne boli.


Baldwinova tužba navodi kao razlog nemar i traži odštetu koja će se utvrditi na suđenju zbog “ogromne boli” koju trpi.


“Ova se tragedija dogodila jer su stvarni meci dostavljeni na set i napunjeni u pištolj, Gutierrez-Reed nije pažljivo provjerila metke ili pištolj, Halls nije pažljivo provjerio pištolj, a ipak je objavio da je pištolj siguran prije nego što ga je predao Baldwinu, a Zachry je propustila otkriti da se Gutierrez-Reed nesmotreno ponašala izvan seta i predstavljala sigurnosni rizik za one oko nje,” stoji u Baldwinovoj optužbi.


Tužbu je napisao Baldwinov odvjetnik koji radi u tvrtki Quinn Emanuel Luke Nikas. Hutchins je ubijena kada je revolver s kojim je Baldwin vježbao tijekom snimanja u Novom Meksiku ispalio pravi metak koji je pogodio nju i redatelja Joela Souzu koji je preživio.


FBI-jevo forenzičko ispitivanje revolvera s jednostrukim djelovanjem pokazalo je da “funkcionira normalno” i da ne puca bez povlačenja okidača kako je prvotno u TV intervjuu Baldwin tvrdio.